НАПРЕЖЕНИЕ: МВР праща жандармерия на браздата с Турция

Общество
19:30 - 28 Февруари 2020
3335
НАПРЕЖЕНИЕ: МВР праща жандармерия на браздата с Турция

България засили с жандармерия контрола по границата с Турция заради струпване на имигранти в района на Одрин. Контролът е видимо засилен и от турската страна на границата между Одрин и Капъкуле.

"Обстановката в Турция не е спокойна", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който е на граничния пункт "Капитан Андреево", цитиран от БНР.

Той увери, че обстановката там е спокойна и допълни, че турските власти спазват споразумението с ЕС.

Маринов добави, че на границата с Турция са съсредоточени достатъчно сили, а при нужда, могат да се включат и допълнителни сили от армията. Младен Маринов увери, че поддържа непрекъсната връзка с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

От МВР уточниха, че засиленото полицейско присъствие ще остане на границата с Турция докато е необходимо.

Заради засиления граничен контрол има струпване на автомобили на ГКПП "Капитан Андреево". Директорът на "Гранична полиция" Светлан Кичиков обобщи, че днес има само един опит за пробив на мигранти на зелената ни граница.

По-рано премиерът Бойко Борисов обсъди ситуацията с мигрантите и конфликта в Сирия с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. "Към момента няма пряка опасност за България", увериха от правителствената пресслужба след телефонния разговор.