Напрежение на границата! Ще си измие ли ръцете БАБХ, след като земеделският министър е предупреден за хаос в Свиленград?

Новини
20:40 - 22 Май 2022
4714
Напрежение на границата! Ще си измие ли ръцете БАБХ, след като земеделският министър е предупреден за хаос в Свиленград?

Напрежението на българо-турската граница расте, БАБХ се готви да си “измие” ръцете за хаоса на ГКПП “Капитан Андреево” с лабораторията, която държавата притиска и прави всичко възможно да закрие.

Според информация от министерството Агенцията по безопасност на храните обмисля до края на деня да каже, че всъщност фирмата “Евролаб 2011” е довела до невижданите опашки от тирове по границата, тъй като не върши работата си по фитосанитарен контрол на влизащите плодове и зеленчуци.

Истината, е коренно различна. Самият собственик и управител на фирмата е предупредил земеделския министър Иван Иванов за очакваните проблеми заради новата организация. Идентично предупреждение е връчено и на шефа на БАБХ.

От няколко дни медията ни информира за безпрецедентен натиск върху въпросната фирма и лабораторията. Оказва се, че без каквото и да е правно основание БАБХ иска да прекрати договора с лабораторията, а работещите да бъдат изхвърлени от наетите помещения.

Представители на турската митница са посетили границата, където от няколко дни има опашка от стотици тирове, чакащи със стока, която лесно се разваля. След като БАБХ пое извършването на пробите, те вече не стават както досега за 1,5 часа, а за 30 часа. Служителите от южната ни съседка са се уверили с очите си, че проблемът идва от липсата на организация от страна на държавното управление. За ситуацията вече е информирана турската държава на най-високо ниво, както и самите турски превозвачи.

Очаква се утре на място да отидат и представители на българските превозвачи. Те се канят да поискат оставката на шефа на БАБХ Христо Даскалов заради загубите, които са принудени да търпят от куците действия на властта.