Напрежение в парламента заради Македония

ГЕРБ, ДПС и ИТН провалиха заседанието на външната комисия за ветото върху Скопие

Политика
15:28 - 22 Юни 2022
3542
Напрежение в парламента заради Македония

До размяна на остри реплики между депутатите от външната комисия, които днес трябваше да изслушат ресорната министърка (макар и в оставка - б.р.) Теодора Генчовска за напредъка по преговорите с РСМ за евентуалното падане на ветото за присъединяването на страната към ЕС, наложено от България. Освен това се предвиждаше и становище по отношение на т.нар. френско предложение за отстъпките между двете страни.

Новото мнозинство в лицето на ИТН, ГЕРБ и ДПС гласува "за" отлагане на заседанието на законодателния орган, въпреки че поне за него кворум се събра.

Стигна се до неприятни реплики, чути в ефир от прякото излъчване на заседанието между представителите на БСП и ИТН, както и между депутати от "Промяната" и тези на Слави Трифонов.

"Ти не ми се отваряй", каза шефът на ИТН в НС Тошко Йорданов, а бе репликиран с "Аз с теб не говоря", изречено от устата най-вероятно на Борислав Антонов ("Промяната").

Заседанието трябваше да разсекрети и обсъди пакета документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. Премиерът Кирил Петков бе замесен още преди гласуването за отлагането на дебата, като Йорданов директно го обвини, че искал да избяга от темата. 

Бившият външен министър Екатерина Захариева пък напомни, че решението за РСМ и ветото над Скопие може да вземе единствено и само Министерският съвет, а не Народното събрание. Това била и причината ГЕРБ да бойкотират НС. 

"Управляващите мълчаха, а Петков каза, че не е чел пакета документи и се хвалеше с това", упрекна Захариева намерението на премиера да прехвърли отговорността за ветото на депутатите.