Напрежение във „Факултета”: Ромите от виетнамските общежития отказват да живеят в морски контейнери

Жителите на квартала пък не искат нови съседи

Общество
19:58 - 23 Септември 2020
3052
Напрежение във „Факултета”: Ромите от виетнамските общежития отказват да живеят в морски контейнери

Напрежение в столичния квартал „Факултета”. Причината е, че първата жилищна сграда от морски контейнери е готова.

В нея трябва да бъдат настанени жителите от така наречените Виетнамски общежития. Хората обаче се бунтуват срещу това решение.

Обитателите на Виетнамските общежития живеят в мизерни условия, но предпочитат да останат там пред дом, направен от контейнер. Причината – семействата им са многолюдни, а фургоните, според тях, са тесни.

В кооперацията от контейнери е предвидено да бъдат настанени общо 51 семейства, защото 7-ми и 8-ми блок в общежитията трябва да бъдат съборени. От местната управа успокояват, че са се съобразили с всичко за бъдещето на хората.

„Това все пак не забравяйте, че са за социално слаби семейства. Не можем да натъпчем 20 човека в един, макар и четиристаен апартамент. Но имаме семейства, които са по 8-10 човека”, обясни Иван Чакъров, кмет на район Красна поляна, цитира Нова тв.

Жилищата са двустайни, тристайни и четиристайни. Семействата ще бъдат настанявани според броя на членовете. Някои са готови да се съпротивляват.

Жителите на „Факултета” пък не са готови да приемат нови съседи. За да не се стигне до ескалация на напрежението, в квартала има засилено полицейско присъствие.

Кооперацията от контейнери е почти готова. Вече във всички апартаменти има изградено подово отопление. Има и електрическо и остават само довършителни работи.

За жителите ще остане да обзаведат новите си домове и да плащат месечен наем между 20 и 45 лева.