Напрежението ескалира: 7 души загинаха при атака на Пакистан в Иран

Това е отговор на нападението на Техеран над Исламабад

Свят
08:18 - 18 Януари 2024
3182
Напрежението ескалира: 7 души загинаха при атака на Пакистан в Иран

Освен Червено море и още една точка в региона с ескалиращо напрежение. Пакистан нанесе удари на територията на Иран. Съобщава се и за 7 жертви - три жени и 4 деца. Напрежението между Техеран и Исламабад се повиши, след като по-рано Иран атакува обекти в Пакистан на радикална сунитска групировка.

Иранската държавна агенция ИРНА съобщи, че са оттекнали няколко взрива в югоизточната част на страната, близо до град Сараван.

Пакистанското външно министерство съобщи, че е извършило удари срещу военни цели в Иран в отговор на атаките на своя територия.

Поразени са терористични цели в провинция Систан и Балучестан на границата между Иран и Пакистан, съобащват от Исламабад. От външното министерство подчертават, че нападенията са свързани изцяло със сигурността и националните интереси и Пакистан уважава суверенитета и териториалната цялост на Иран.

Преди дни Иран атакува позиции на терористична групировка на пакистанска територия.

Техеран и Исламабад често си разменят обвинения, че и двете страни допускат в граничните райони да оперират терористични групировки.

Размяната на удари между двете страни е поредното напрежение в района на Близкия изток от началото на войната между Израел и Хамас.