Напрежението между Таджикистан и Русия ескалира

Новини
18:22 - 29 Април 2024
15123
Напрежението между Таджикистан и Русия ескалира

Посланикът на Русия в Таджикистан бе извикан в министерството на външните работи в знак на протест срещу несправедливото отношение към гражданите на страната, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Агенцията определя случая като рядък спор между двете бивши съветски републики, които сега са съюзници. Таджикистанското външно министерство заяви, че е силно обезпокоено от зачестилите случаи на умишлено негативно отношение в Русия към граждани на страната.

Министерството не спомена ареста в Русия на няколко мъже, които според Москва са от Таджикистан, след смъртоносното нападение срещу концертна зала в Подмосковието на 22 март.

В отделно изявление в неделя таджикското министерство съобщи, че близо 1000 негови граждани, които се опитват да влязат в Русия, са блокирани на московското летище "Внуково" от 27 април насам, "без да им бъдат осигурени подходящи санитарни условия". Също така бе съобщено, че 27 таджики са били депортирани, а още 306 са били включени в списъка на лицата, които трябва да бъдат депортирани от Русия, отбелязва Ройтерс.