Напрежението расте: Четвърта атака срещу сините каск и в Ливан за 4 дни

Нетаняху отправи препоръка към миротворческата мисия на ООН да напусне базата си

Свят
18:10 - 14 Октомври 2024
6612
Напрежението расте: Четвърта атака срещу сините каски в Ливан за 4 дни

Две атаки на шиитската групировка Хизбула срещу израелски военни бази за по-малко от денонощие. Първата - в базата "Голан", близо до град Бинямина, където са убити четирима военнослужещи, а над 60 са ранени.

Преди обяд последва ново нападение с мишена военноморската база в Хайфа. Ударите на Хизбула съпътстват нарастващите критики към Израел от Запада. Причината - нахлуването на израелски танкове в базата на миротворческите сили на ООН в Ливан ЮНИФИЛ.

Късно тази нощ в Северен Израел е обявена въздушна тревога. Хизбула са изстреляли бараж от ракети по израелската територия. Чуват се мощни експлозии, хората се укриват в бомбоубежища.

Следва друга атака - по военна база "Голан" близо до град Бинямина. Дронове на Хизбула успяват да достигнат до базата. В този момент военнослужещите вечерят. Атаката ги сварва неподготвени.

Дроновете на терористите не са засечени и от противовъздушната отбрана. На място загиват четирима израелски войници, а над 60 са ранени - част от тях тежко.

Нападението шокира сочената за най-силната в Близкия изток израелска армия, допуснала безпрецедентен пробив в сигурността.

"Вече тече разследване, което трябва да установи как дрон е успял да навлезе толкова навътре в нашата територия и да порази базата, без да бъде засечен. Очевидно трябва да си вземем поука и да бъдем по добри в опазването както на нашите войници, така и на гражданите", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Според експерти от Хизбула или са извадили огромен късмет с удар в правилния момент срещу база "Голан", или са разполагали с информация кога точно да атакуват, за да нанесат максимални щети.

Днес по обяд от ливанската територия отново политат ракети. Мишената е военноморската база в израелския пристанищен град Хайфа. Този път не се съобщава за пострадали и щети.

Не стихва и напрежението между ООН и Израел. Неотдавна от Тел Авив обявиха генералния секретар на организацията Анонио Гутериш за персона нон грата.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху отправи препоръка към миротворческата мисия на ООН в Ливан да напусне базата си, защото се намира близо до позиции на Хизбула.

От ЮНИФИЛ отказват. Малко по-късно израелски танкове нахлуват през главния вход на централата и изстрелват снаряди. Ранени са поне двама миротворци. В атакуваната база има около 10 500 военни от 50 държави. Това е четвъртата атака срещу сините каски само за 4 дни.

"Израелски военни нахлуха в базата ни през нощта. Останаха в продължение на 45 минути, нанесоха материални щети, след това си тръгнаха. Само преди ден беше взето единодушно решение да останем в Ливан. Тук сме по молба на Съвета за сигурност и няма да допуснем една страна-членка да решава съдбата на международна организация и на миротворческата ѝ мисия", допълни Андреа Тененти, говорител на ЮНИФИЛ.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел определи атаката като неприемлива.

"27-те се съгласиха да поискат от Израел да спре нападенията срещу ЮНИФИЛ. Много страни членки участват в тази мисия. Тяхната работа е много важна. Абсолютно неприемливо е да се атакуват сили на ООН", каза още Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.
Испанският премиер Педро Санчес пък настоя ЕС да прекрати споразумението за свободна търговия с Израел.

От Тел Авив твърдят, че на по-малко от 200 метра от базата на ООН, се намира тунел на Хизбула, в който групировката е складирала промишлени количества оръжия.