Напрежението расте: Китай изстреля ракети край Тайван (ВИДЕО)

Общество
15:29 - 04 Август 2022
3429
Напрежението расте: Китай изстреля ракети край Тайван (ВИДЕО)

Китай изстреля няколко балистични ракети в морето около Тайван, започвайки широкомащабни военни учения в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на самоуправляващия се остров.

Китайските държавни медии съобщиха, че ученията с бойни стрелби за започнали в шест района около Тайван по обяд местно време (04:00 GMT) в четвъртък и ще продължат до неделя.

Полковник Ши И, говорител на командването на Източния театър на Китай, съобщи, че са изстреляли няколко вида ракети край източното крайбрежие на Тайван.

Ракетите са били с конвенционални бойни глави и всички са поразили целите, каза той, добавяйки, че целта на учението е да се тества прецизността на оръжията.

Китай обяви, че военните учения на неговия военноморски флот, ВВС и други служби, ще бъдат проведени в шест зони около Тайван, който Пекин смята за част от своята територия, която, ако се наложи, следва да бъде анексирана насила.

Тайванското министерство на отбраната потвърди изстрелването на ракетите. По негова информация става въпрос за 11 балистични ракети от серията "Dongfeng".

Тайвън осъди ученията и ги определи като "ирационални действия, които подкопават регионалния мир".

Външното министерство на Тайван посочи, че Китай е "имитирал" Северна Корея, като е изстрелял ракетите.

Последният път, когато Китай изстреля ракети във водите около Тайван, беше през 1996 г., в навечерието на преизбирането на президента Лий Тенг Хуей, който посети Съединените щати предходната година.

Пекин заплаши със "сериозни последствия" заради посещението на Пелоси, което беше първата визита на подобно ниво от 25 години насам.

Тайван днес отмени гражданските полети, но все още не е ясно какви ще бъдат последиците от китайските военни учения за доставките на процесори и други стоки, от които се нуждаят световните индустрии, посочва АП.

Китай нареди на корабите и самолетите да стоят настрана от зоната, в която се провеждат военните учения около самоуправляващия се остров.

Хонконгският вестник "Саут чайна морнинг поуст" нарече ученията "на практика блокада на Тайван".

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел осъди "агресивните" военни маневри на Китай, заявявайки, че няма никакво оправдание да се използва като претекста за тях посещението в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси.

"Нормално е депутатите от нашите страни да пътуват в чужбина", написа той в Туитър.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че след отпътуването на Пелоси китайската военна заплаха е надвиснала над острова с още по-голяма сила.

Вестникът отбелязва, че предизвикалото бурни реакции посещение е повишило военното напрежение в района до най-високите му равнища от повече от две десетилетия.

Изданието прогнозира, че най-вероятно това изостряне на обстановката ще се запази дълго след като Пелоси вече ще се е завърнала в САЩ.

"Вашингтон пост" коментира, цитиран от БТА, че посещението на председателя на американската Камара на представителите е било посрещнато с възторг в Тайван, но във Вашингтон то е предизвикало полемика.

В анализ по темата коментаторът на изданието Адам Тейлър посочва, че мнозина в американската столица са определили визитата като безсмислена и опасна.

Авторът отбелязва, че Пелоси и оглавяваната от нея делегация от представители на Демократическата партия са прекарали на острова само 18 часа, но за това време са успели да преобърнат дългогодишно дипломатическо табу във външната политика на САЩ и са предизвикали мащабни китайски военни учения, които са нарушили териториалните води на самоуправляващия се остров.

В този дух са и коментарите в "Ню Йорк таймс", който коментира, че макар и Пелоси да си е заминала, и след отпътуването ѝ напрежението не спира да расте.

Вестникът посочва, че посещението е предизвикало въодушевление на острова, но Китай е заплашил, че това няма да остане без последствия. Започващите военни учения на Пекин ще отправят пряко предизвикателство към претенциите на Тайван за териториалните води около острова, допълва изданието.