Напрежението в Сенегал заради отлагане на изборите расте

Свят
16:03 - 13 Февруари 2024
1266
Напрежението в Сенегал заради отлагане на изборите расте

Министерството на комуникациите на Сенегал каза на мобилните оператори да спрат достъпа до интернет във вторник, преди планирания мълчалив марш на активистки групи, който беше забранен от властите, заради внезапното отлагане на президентските избори, предава "Ройтерс".

Съобщението само седмици преди планираното гласуване на 25 февруари, че то ще бъде отложено, предизвика жестоки сблъсъци миналата седмица, които доведоха до смъртта на трима млади хора и множество арести.

Парламентът гласува провеждането на изборите на 15 декември.

Забавянето предизвика опасенията на членовете на опозицията, тъй като удължи мандата на президента Маки Сал в безпрецедентно прекъсване на демократичната традиция на Сенегал.

Не е ясно дали шествието ще се състои, след като властите го забраниха в понеделник, позовавайки се на логистични проблеми.

Гражданското общество и религиозните групи, които свикаха демонстрацията, ще проведат пресконференция по-късно във вторник, за да обявят следващите стъпки, каза говорителят Амаду Самб пред Ройтерс.

Отлагането на гласуването разтревожи мнозина в Сенегал, една от по-стабилните демокрации в Западна Африка, в регион, където военни поглъщания и конституционни маневри принудиха демокрацията да отстъпи в много страни през последните години.

В изявление министерството обвини насаждащите омраза онлайн съобщения за смъртни случаи и материалните щети, нанесени по време на неотдавнашните демонстрации.

В столицата Дакар полицияta изстреля сълзотворен газ, шокови гранати и нещо, което изглеждаше като гумени куршуми, срещу протестиращите, които горяха гуми и хвърляха камъни, каза репортер на Ройтерс.

Амнести интернешънъл и службата на ООН за правата на човека призоваха сенегалското правителство да разследва убийствата и полицейската бруталност срещу протестиращите.

Най-малко 266 души са арестувани в цялата страна, включително журналисти, каза говорителят на върховния комисар на ООН за правата на човека Лиз Тросел.

Регионалният блок на Западна Африка ECOWAS изпрати в понеделник парламентарна дипломатическа мисия в Сенегал, за да обсъди политическата ситуация в страната.