Напук на Радев: БСП и ДБ подкрепиха искането на Кирил Петков за КСНС

Желанието на премиера дойде след срещи с помощник държавния секретар по европейските въпроси Карън Донфрийд и на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи

Политика
22:44 - 21 Май 2022
4700
Напук на Радев: БСП и ДБ подкрепиха искането на Кирил Петков за КСНС

БСП е "за" свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по въпроса със Северна Македония. Това обяви лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова пред "Нова нюз".

"Винаги е полезно този орган да заседава, защото там са представени всички партии и служби. Ако трябва, съветът отново ще потвърди досегашната позиция, че няма да вдигнем ветото над Северна Македония, докато не се изпълни договорът" за добросъседство от 2017 г., коментира Нинова.

От своя страна съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов приветства пред БНТ хода на Кирил Петков да поиска свикване на КСНС. "България има национален интерес от това Северна Македония да стане член на ЕС, за да може да сме заобиколени от приятелски страни, но в настоящия момент нито има достатъчна обществена подкрепа, нито в парламента има готовност да се вдига ветото", коментира ген. Атанасов и настоя, че ветото не можело да бъде вдигнато и се правели опити през тази тема да бъде дестабилизирано правителството.

"Руската агентура е тази, която се опитва изкуствено, чрез македонския въпрос, да дестабилизира управлението на страната", изтъкна Атанасов и обясни, че през последните години упорито се работело върху съзнанието на българското общество, а и "партньорите от Македония не съдействат по развитие на този въпрос".

В петък премиерът Кирил Петков пожела във видеообръщение президентът Румен Радев да свика КСНС. Той настоява партиите, службите и държавният глава отново да обсъдят българското вето срещу започване на преговори от Северна Македония за членство в Европейския съюз. Желанието на премиера дойде след две важни посещения в България през седмицата - на помощник държавния секретар по европейските въпроси Карън Донфрийд и на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи.

"Имаше нещо недоизказано" във вчерашния запис на Петков. Това пък коментира вицепрезидентът Илияна Йотова по-рано днес по повод искането на премиера. Дясната ръка на президента Радев - Димитър Стоянов, чрез когото често говори шефът му, категорично заяви днес, че няма смисъл от свикване на КСНС.


Президентът Румен Радев е сред застъпници на тезата, че българите първо трябва да бъдат вписани в македонската конституция като малцинство и едва след това да отпадне ветото. Тази позиция е неприемлива за Скопие, както обясни външният министър Буяр Османи.