Напук на РАКА: Вежди пак дими като комин

Култура
16:20 - 21 Януари 2020
8050
Напук на РАКА: Вежди пак дими като комин

Далеч преди да са изминали смятаните за златен стандарт в лечението на ракови заболявания 5 години ремисия, Вежди Рашидов пак захапа любимите си пури. След като победи тумора на гърлото със серия от лъчетерапии в Германия, бившият министър на културата отново е пропушил, въпреки категоричната забрана на лекарите.

Вежди сам твърди, че вече не палел пура от пура, а си позволявал само по 1-2 на ден при положение, че преди да му открият тежкото заболяване скулпторът пафкаше по десетина. Близки на скулптора обаче твърдят, че сериозно смалява действителния обхват на порока си и всъщност припалва почти колкото едно време.

Рашидов твърди, че след тежкото заболяване вече е станал по-спокоен, гледа да не се ядосва за глупости и да не бъде толкова емоционален като преди. На няколко пъти той публично сподели, че е осъзнал, че човек трябва да прави повече добри неща дори за непознати и да не таи злоба и омраза дори към своите врагове.

"След тежката химиотерапия и радиация, аз вече си отивах. Чувството беше реално. Престанах да се храня, загубих рецептори, свалих много килограми... Тялото започна да ме предава, а имунната ми система рухна. Тогава гледах очите на жена ми, които всеки ден ставаха все по-влажни. Снежа е мъжко момиче, опитваше се да прикрие своите мисли и чувства, но по влажните й очи разбирах колко е отчаяна. Това ме преобърна изцяло", споделя Рашидов.

Според скулптора няколко месеца след края на лечението нито е искал да яде нещо, нито да пие, камо ли да пуши, тъй като рецепторите му били притъпени от химиотерапията. Постепенно обаче си възвърнал вкуса към живота и пороците.