Напук на САЩ, Венецуела успя да възстанови разбития си петролен сектор

Според прогноза на Credit Suisse страната ше отбележи 4% ръст на БВП

Новини
16:51 - 07 Януари 2022
2065
Напук на САЩ, Венецуела успя да възстанови разбития си петролен сектор

Въпреки десетилетията на нестабилно управление, злоупотреби и корупция, строгите санкции на САЩ и разпадаща се енергийна инфраструктура, националната петролна компания на Венецуела PDVSA изненада с голямо увеличение на добива на суров петрол през ноември 2021 г.

Според данни на ОПЕК Венецуела е добивала средно 824 000 барела на ден през ноември 2021 г. Това представлява значително увеличение от цели 9% на месечна база и почти двойно увеличение, в сравнение с година по-рано. Скокът в производството може да се дължи на редица фактори, пише Oilprice.

През юни 2019 г. Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ блокира доставката на важни суровини за Венецуела като например т.нар. разредители, които са основен елемент за производството суров петрол на PDVSA.

Сделката, която Каракас сключи с Техеран за доставка на разредител, е от решаващо значение за увеличаване на производството на суров петрол във Венецуела и забележимия скок в производството през ноември 2021 г.

Освен това PDVSA получи помощ от най-големия производител на петрол в Китай - държавната China National Petroleum Corp. В началото на септември 2021 г. CNPC възобнови операциите си във Венецуела, където участва в пет съвместни предприятия за добив с PDVSA и изпрати ресурси в закъсалата Венецуела.

Друг фактор за значително по-високо производство на петрол е способността на PDVSA да урежда просрочени задължения с местни петролни компании. Това доведе до значително увеличение на сондажите, ремонтите на петролни кладенци и други съоръжения.

В началото декември 2021 г. PDVSA обяви, че е добивала средно 930 000 барела на ден, или малко под поставената цел на националната петролна компания за края на годината, която е един милион барела дневно.

Фактите говорят само едно - че строгите санкции на Вашингтон, които са насочени към достъпа на Венецуела до глобалните енергийни и капиталови пазари, са се провалили.

Нещо повече - Венецуела успя да възстанови разбития си сектор и да продължи да изнася суров петрол в нарушение на санкциите на САЩ. Не само това - тази година икономиката й ще отбележи ръст за първи път от 2013 г. Според статия на Wall Street Journal от ноември 2021 г. икономиката на Венецуела ще нарасне с 5% - 10% през 2021 г.

Според прогнозата на швейцарската инвестиционна банка Credit Suisse от началото на октомври 2021 г. Венецуела ше отбележи 4% ръст на БВП.