Наръчникът на Lupa.bg за оцеляване на морето

Не се връзвайте на "запазени" шезлонги, слагайте децата в столчета в колата и си резервирайте маса за вечеря

У нас
19:15 - 31 Юли 2021
7369
Наръчникът на Lupa.bg за оцеляване на морето

Черноморието се пука по шевовете, курортите са изплезили език от невиждан наплив от туристи, включително чужденци, с това и скандалите по плажовете между летовници и представители на концесионерите, с ченгетата, разпределени по курортите и с келнерите. А август дори не е дошъл. 

Lupa.bg изготви кратък наръчник за оцеляване на морето в пандемичното лято, в което отново хиляди предпочетоха родното пред гръцкото и турското. 

На плажа 

Ако искате да се сдобиете поне със сянка под жаркото слънце и температура на въздуха от 33 градуса по пладне, горещо ви съветваме да го направите преди 09,00 часа. На места в този час вече прииждат тумби с пояси и преносими басейни и чадърите се заемат мигновено. Ако няма свободен, а шезлонгът е "резервиран" с кърпа отгоре, на която никой не лежи?

Разговаряйте с представител на концесионера и поискайте от него сведение дали комплектът е бил в действителност платен. Същото може да сторите и в случай, че влезете в конфликт с "запазилите" мястото си на плажа мързеливци, сложили аксесоара си пред изгрев и върнали се в хотелската стая да си доспят. Ако няма касова бележка, чадърът и шезлонгите са ваши. 

Можете да платите ползването им само за деня, предплащането и даването на бакшиш за предварителна резервация за дните от престоя ви са вън от споразумението на концесионера с Министерството на туризма, а е и неморално спрямо останалите летовници. 

Барът ми е до морето

Честа практика по родните курорти е да се посети плаж на бара. Както в Гърция, и тук сядате на сепаре, в шатра, на шезлонг или барбарон безплатно, само срещу консумация. Хубавите места на първа и втора линия обаче са щедро възнаградени с добри бакшиши и трудно ще се възползвате от тях.

Можете да предплатите консумацията си от предишния ден, с което да "спечелите" по-добър изглед към ивицата вместо това. Обикновено 20-25 лева стигат за 4-членно семейство. 

Вечерята не е в кърпа вързана 

Петък и събота вечер са най-кошмарните за туриста на морето и най-чакани от собственици на ресторанти и келнери. Твърде вероятно е да останете гладни от "Албена" до "Синеморец" в случай, че не запазите маса по телефона или на място в тези дни. От 15 юли в градове като Несебър, Поморие, Созопол и Приморско това се налага и през седмицата. 

КАТ дебне навсякъде 

Десетки полицаи и катаджии са разпределени по курортите за пика на сезона от вътрешността на страната. Най-честите нарушения, за които дебнат пътните ченгета, са превишената скорост (освен радарите по артериите - б.р.), говоренето по телефона, неспирането на знак "стоп", липса на колани, както за възрастните, така и за децата, включително столчета за малките, и неправилното паркиране.

Дори на кратки разстояния препоръчваме проверка на светлините и слагане на предпазните колани, за да не ви "изядат" те парите за плаж. 

Паяци обикалят из всички морски градчета. Най-лесните плячки за тях са спрени коли на по-малко от 5 метра разстояние от кръстовище, престъпили ограничителни обозначения, на ъгли и на местата, отредени за таксита. Глобите варират между 30 и 50 лева.