Нараства износът на китайски електронни части за Русия

Новини
15:38 - 15 Юли 2022
3295
Нараства износът на китайски електронни части за Русия

Доставките на полупроводникови чипове от Китай за Русия са се увеличили повече от два пъти до около 50 милиона долара през първите пет месеца на 2022 г. в сравнение с година по-рано, съобщи в петък "Уолстрийт джърнъл", цитирайки данни на китайските митнически власти.

Според информацията на финансово издание увеличението на износа от началото на продължаващата инвазия на Москва в Украйна би усложнило опитите на САЩ и техните западни съюзници да изолират икономиката на Русия и да парализират нейната армия.

Сътрудничеството между двете страни обаче не се ограничава само в тази област.

Наскоро руският енергиен гигант "Газпром" увеличи износа на газ за Китай чрез газопровода "Силата на Сибир".

"Газпром" обяви в петък, че износът на газ за Китай през газопровода "Силата на Сибир" се е увеличил и ще продължи да расте в съответствие с условията на договора между двете страни. По-рано компанията съобщи, че износът за Китай се е увеличил с 63,4% през първите шест месеца на 2022 г.

Добивът на газ, по предварителни данни, възлиза на 249,7 млрд. куб. м газ от началото на фискалната година, отбелязвайки спад от 10,4% спрямо предходната година за същия период. Търсенето на газ на компанията на вътрешния пазар е спаднало с 1,9% през този период. Износът на газ за страните извън ОНД отбелязва спад от 33,1% в сравнение със същия период на предходната година, разкри компанията в своя Telegram канал.

Освен това в средата на юни китайският президент Си Цзинпин заяви, че сътрудничеството между двете правителства набира добър импулс.