Наркобаронът Ел Чапо получи доживотна присъда в САЩ

Новини
05:45 - 18 Юли 2019
7482
Наркобаронът Ел Чапо получи доживотна присъда в САЩ

Мексиканският наркобарон Хоакин „Ел Чапо“ Гусман бе осъден на доживотен затвор в САЩ без право на помилване, предаде Асошиейтед прес. Присъдата бе произнесена на 17 юни късно вечерта от федерален съдия в Бруклин само пет месеца, след като 62-годишният бос на картела „Синалоа“ бе признат за виновен по обвинения в наркотрафик към Америка, отвличания, изтезания и убийства.

Пред съда Гусман, смятан за един от най-жестоките и влиятелни наркобарони не само в Мексико, а и в целия свят, се оплака от лошите условия в предварителния арест и заяви, че процесът срещу него не е бил справедлив.

След като бе екстрадиран от Мексико през 2017 г., Ел Чапо бе лишен до голяма степен от контакти с външния свят и вероятно вчерашните му думи в съдебната зала ще бъдат последните, произнесени публично. Гусман благодари на семейството си, което му дало сили, както той се изрази – „да изтърпи изтезанията“, на които е бил подложен през последните 30 месеца.

Прочул се с две бягства от строгоохраняеми затвори в Мексико, Хоакин „Ел Чапо“ Гусман , бе държан в единична килия – душегубка в „запечатан“ сектор на затвор в Манхатън до произнасянето на присъдата.. По време на заседанията в съда в Бруклин плътно до Гусман стояха тежковъоъжени надзиратели.

Експерти, цитирани от АП, твърдят, че мексиканецът ще излежи присъдата си във федералния затвор „Супермакс“ във Флорънс, Колорадо. Повечето от обитателите му имат правото да гледат телевизия, но реалният им досег с външния свят е ограничен от един прозорец. Те имат минимален контакт с други хора и се хранят в килиите си.

Славата на Хоакин Гусман по света нарасна неимоверно след сериала „Ел Чапо“ на Netflix, който бе гледан от стотици милиони. Сериалът бе харесан и от самия бос на картела „Синалоа“, който даде специално интервю за списание „Ролинг Стоунс“, взето от холивудската звезда Шон Пен. Месеци след интервюто Ел Чапо бе задържан и екстрадиран в Америка.

Ел Чапо даде интервю на Шон Пен от тайното си имение в Мексико, преди да бъде арестуван и екстрадиран в Америка през 2016 г.