Наркобосът Ел Чапо търси как да излезе от затвора

САЩ
16:54 - 21 Октомври 2022
2503
Наркобосът Ел Чапо търси как да излезе от затвора

Най-богатият и влиятелен наркобос известен като Хоакин “Ел Чапо” Гузман е отговорен за продажбата на тонове смъртоносни наркотици, които по-късно са продавани по улиците на Чикаго в продължение на десетилетия.

Сега Гузман се опитва да накара магистратите в САЩ да отменят доживотната му присъда, която излежава в строго охраняван затвор в Колорадо.

Битката на емблематичния наркобарон е трудна. Мъжът, наричан още “Дребния”, се опитва да убеди съдът, че прокуратурата е сгрешила в обвиненията си срещу него.

Преди почти 9 години, хотелската стая на “Ел Чапо” с изглед към плажа беше щурмувана от елитни специални части на мексиканските сили. Към онзи момент босът беше търсен от властите в Чикаго по няколко федерални обвинения. В същото време съдебните органи в още няколко американски града се опитваха да стигнат до неоткриваемия търговец на дрога.

“Вероятно някой го съветва какво да прави, но на пръв поглед сам е написал и подписал документа”, коментира бившият федерален прокурор Гил Софър.

“Това, което той търси, е още една хапка от ябълката. Той загуби процеса, загуби обжалването, но чрез такъв механизъм може да каже, че въпреки всичко има право да отмени присъдата си, защото конституционните му права са били нарушени”, казва Софър.

Според Софър “Ел Чапо” е в ситуация, в която трябва да се опита да докаже, че неговите конституционни права са били нарушени и ако това не се беше случило, изходът от процеса е щял да бъде различен.

“Това е голямо препятствие за преодоляване”, твърди бившият прокурор.