Наркобосът Васко Маникатов иска свобода

На 13 юли съдът решава дали легендарният трафикант да доизлежи присъдата си

Актуални новини
16:03 - 07 Юли 2020
1539
Наркобосът Васко Маникатов иска свобода

Емблематичният наркотрафикант Васил Маникатов, по-известен като „наркобос №1 на Югозапада“ за пореден път иска да бъде освободен предсрочно от затвора, предаде „Правен свят“.

Осъденият кумулативно на 23 години затвор по четири дела за трафик на дрога вече получи отказ от Софийския градски съд (СГС) да напусне килията още преди месец, като сега делото вече е в Софийският апелативен съд (САС). Васил Маникатов получи поотделно две наказания за разпространения на наркотици, като за първото деяние му е наложено наказание "лишаване от свобода" в размер на 8 години, а второто му наказание, в размер на 15 години "лишаване от свобода", е сформирано чрез групиране на наказания по няколко отделни присъди. Маникатов има и присъда за трафик на хероин в Гърция от 1996 година.

В понеделник (13 юли) състав на САС с докладчик Николай Джурковски ще трябва да вземе съдбовното за Маникатов решение дали той ще напусне затвора или ще изтърпи остатъка от наложеното му наказание, което е в размер на три години и половина. По закон, за да бъде освободен от затвора, осъденият трябва да е изтърпял поне 2/3 от наказанието, което му е определено.

Историята на легендарния за криминалните хроники трафикант всъщност е доста интересна. Освен, че това е поредният му опит да напусне затвора, единият от които през 2018 година за малко щеше да се увенчае с успех, след като съдия Вера Чочкова от СГС реши, че той вече се е поправил, но въззивният съд не сподели тази теза, Маникатов е и една от най-популярните жертви на известната от годините на „прехода“ банда за отвличания „Наглите“.

Той е бил отвлечен от бандата през 2008 година, докато търпи присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане. По-късно Маникатов даде и показания срещу част от членовете на "Наглите". По същото време в затворническото общежитие бил и един от подсъдимите - Павел Петков. Пак там работел и полицаят Йордан Костов, който беше разследван за връзки с "Наглите". Освободен е 11 дни по-късно, срещу 241 хил. евро.