Наркофермер остава за постоянно в ареста

Новини
15:36 - 19 Декември 2023
1507
Наркофермер остава за постоянно в ареста

Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение на обвинен в отглеждане на растения от рода на конопа и държане на марихуана в с. Млада гвардия. 33-годишният Пламен Пенев обжалва решението на Окръжен съд – Варна, с което бе задържан под стража.

33-годишният мъж бе арестуван през септември, след като в бивша птицеферма в село Млада гвардия бе разкрита високотехнологична наркооранжерия. От нея бяха иззети над 900 растения от рода на конопа и над 2 килограма марихуана.

Пенев е активист на „Продължаваме промяната”, като от партията се разграничиха от своя член след задържането му, предава Дарик.

Защитата на Пенев смята, че всички процесуално-следствени действия са приключили и той не би имал възможност да повлияе на свидетели.

От прокуратурата обаче не виждат промяна в обстоятелствата, която да предполага по-лека мярка. Почти три месеца след задържането на 33-годишния мъж все още е реална опасността той да извърши престъпление. Освен това по делото предстоят още действия по разследването, изтъкват от обвинението.

Апелативният съд  споделя убедителната позиция на Окръжните магистрати по отношение обосноваността на предположението за съпричастността на Пламен Пенев към деянията, в които е обвинен. Събрани са множество доказателства, сред които разпити на свидетели, експертизи, претърсване и изземване. Изготвените експертизи разкриват дейност с огромен мащаб. Осигурено е изолирано помещение, в което да се разгърне престъпната деятелност. Създадени са условия за отглеждането на забранени растения, използвани са висок клас оборудване и препарати, мотивира се съдът.

Доводът на защитата за това, че Пламен Пенев има дете, за което трябва да се грижи, не може да обуслови промяна на мярката за процесуална принуда, тъй като тези обстоятелства са били налице и към момента на проявите. Срокът на разследването и на престоя в ареста е в рамките на разумното, добави към аргументи си съдебният състав.