Наркоман на съд за жестокия побой над бизнесдамата Стефка Терзийска

Кирил Лукаров изпълнявал поръчка на бившия съпруг на пострадалата жена

Общество
15:55 - 18 Юни 2024
1710
Наркоман на съд за жестокия побой над бизнесдамата Стефка Терзийска

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу 21-годишния Кирил Лукаров по дело за опит за умишлено убийство. Обвиняемият е осъждан за грабеж, причиняване на средна телесна повреда и за трафик на хора. За него в МВР има няколко криминалистични регистрации.

Към октомври 2023 г. Лукаров живеел с майка си в Благоевград. Поддържал контакти с криминално проявени лица в града, от които купувал наркотични вещества. Често изпадал в парични задължения към тях. С оглед положението му на зависимост, бил лесно убеден от неизвестно лице да извърши убийство на 46-
годишната Стефка Терзийска. За целта му била дадена информация за местоживеенето й, външните й белези, управляваният от нея автомобил. За тази „услуга" му била обещана облага - опрощаване на натрупани значителни дългове към криминално проявено лице.

В хода на разследването е било установено, че Терзийска е била омъжена за гръцкия гражданин Костас Козас, с когото окончателно се разделили 2013 г. Отношенията им останали обтегнати. Между двамата възниквали спорове за пари и подялба на фирмите. Мъжът я заплашвал, като в тази връзка била издадена ограничителна заповед срещу него.

Обвиняемият Лукаров поел поръчката за умъртвяването на Терзийска и пристъпил към изпълнението й на 10.10.2023 г. Облечен изцяло с черни дрехи и качулка на главата, той застанал пред входа на жилищния блок, очаквайки жертвата си.

Последвал жената, когато тя излязла от дома си. Извадил от дрехите си метален прът с дължина около 75 см, тип „кози крак", сложил латексова ръкавица на едната си ръка и нанесъл с него няколко силни удари в теменната част по главата на жената. Пострадалата се обърнала, инстинктивно се опитала да се предпази и побягнала. Извършителят я последвал, нанасяйки й удари по краката. Жената успяла да стигне до оживена улица, където й била оказана помощ. Междувременно Лукаров избягал, изхвърлил носената от него шапка и металния прът, свалил дрехите си и латексовата ръкавица, като ги скрил под паркиран автомобил.

Прибрал се вкъщи и споделил на майка си, че е търсен от полицията заради извършеното незаконно деяние. Тя го закарала в Сандански, където бил издирен от полицейски служители.
По досъдебното производство е извършен оглед на местопроизшествие, намерени са и са иззети веществени
доказателства, назначени са и са изготвени експертизи - комплексна ДНК-профилирана, дактилоскопна и
съдебномедицинска.

Установено е, че на пострадалата са били причинени различни по вид и тежест травматични увреждания, в т.ч. нараняване, проникващо в черепната кухина, затруднение на движенията на ръката, травма, причинила постоянна слепота на окото. Съвкупният анализ на доказателствата сочи за виновността на обвиняемия Лукаров. Той действал като извършител в съучастие с неустановен подбудител, за когото са отделени материали в друго досъдебно производство.

Терзийска подозира, че поръчителят на нападението над нея е бившият й съпруг, но засега няма категорични доказателства. Предстои делото да продължи в съда.