Народът купува хлебопекарни и книги в изолацията

Актуални новини
09:39 - 09 Април 2020
1451
Народът купува хлебопекарни и книги в изолацията

Хлебопекарни, книгите и Playstation 4 са сред най-търсените в сайтовете за обяви, сочи проучване на пазара на един от големите сайтове за продажби, съобщи „Монитор”.

В условията на социална изолация, когато всички училища са затворени, учениците учат у дома, а родителите работят от вкъщи, последните данни за търсенето и предлагането в платформата показват ръст на интереса към пособията за пълноценен живот от вкъщи.

В последната седмица на март данните на платформата за обяви сочат повишено търсене в категориите „Електроника“ и „Спорт, книги и хоби“. Потребителите търсят лаптопи, таблети и други мобилни устройства. В категорията „Спорт, книги и хоби“ най-търсени са ластиците, дъмпелите, велоергометрите, улесняващи тренировките у дома. Сред най-търсени по ключови думи са “Playstation 4” и „хлебопекарна“.

В категория „Работа“ се забелязва рязко повишаване на търсенето в първата седмица на месец април заради съкращенията в най-засегнатите от кризата бизнеси.

Най-големият спад на търсенето за периода се регистрира в категорията „Екскурзии и почивки“. През първата седмица на месец април се забелязва покачване в броя обяви за автомобили, гуми и джанти, но това важи само за частните потребители на платформата.

Интересна тенденция има и в категория „Дом и градина“, където 10 дни след началото на извънредното положение има ръст в броя на потребителите, които публикуват обяви. Това говори, че много хора използват свободното си време за декориране, смяна на мебелите, както и за ремонти.

Най-голямо разминаване между търсене и предлагане има в категория „Електроника“, където търсенето на мобилни устройства скача за сметка на новите обяви. Хората не са склонни да сменят устройствата си с нови и скъпи модели в условията на криза, както и да продават наличните си такива, защото нуждата от тях е огромна, сочи проучването на платформата.

Категориите, в които се забелязва нормално или завишено предлагане и от бизнес потребителите на платформата, са „Спорт, книги и хоби“ и „За бебето и детето“.

От началото на извънредното положение редовните потребители на сайта за обяви са станали по-ангажирани. Един потребител прави с 15% повече сесии на сайта, а времето, прекарано в платформа се е повишило с 6%.

Демографските данни сочат, че има ръст при броя мъже, които посещават платформата с 5%. Най-много посещения има от хора на възраст между 35 и 45 години, както и от на-младите на възраст 18-24 години.