Народна гордост: „Златният” Виктор печели медали и мечтае да прави наука заради удоволствието

Българската образователна система е добра, категоричен е младежът

Общество
10:35 - 31 Октомври 2023
4072
Народна гордост: „Златният” Виктор печели медали и мечтае да прави наука заради удоволствието

Българското образование е добро. По-добро от това в страните от Западна Европа.

В това е убеден не някой експерт, а човек, който следващата пролет ще излезе от образователната система с цел да превземе световната наука. Той е Виктор Лилов - една от надеждите на природните науки в България. Носител е на златен медал от Международната олимпиада по химия, сребърен по биология и сребърен по химия от Международната Менделеева олимпиада тази година. А следващата пролет ще завърши 12-и клас в Софийската математическа гимназия, където среща учителите, които да му покажат науката по интересен начин.

Българската образователна система е добра, защото за разлика от тази в западните държави предоставя на учениците поле за изява.

Те имат възможност да се ориентират с какво искат да се занимават занапред, убеден е Виктор.

Той самият вече е решил какво иска да прави - да следва в Кеймбридж, Великобритания.

“Има още много интересни места с изключително развити лаборатории, които бих искал да посетя, като например няколко университета в САЩ и разбира се в Цюрих, Швейцария, където се проведе тазгодишната Международна олимпиада по химия”, споделя момчето.

Засега обаче не си представя какво би работил след 5 или десет години, иска само да е нещо, което му доставя удоволствие и желание да напредва в науката. Още повече, че Виктор вече е осъзнал, че ученето преди всичко му ги дава.

Всичко започва в четвърти клас, когато Виктор се готви да кандидатства в СМГ. Тогава участието му трябва за балообразуването при приема. Явно му харесва, защото продължава да се явява на олимпиади по математика и български. Първата олимпиада обаче, за която се готви сериозно, е по природни науки в шести клас. Тогава разбира, че химията и биологията са му не само интересни, но и иска да ги изучава по-сериозно.

“Имах късмета да попадна на много добра учителка по “Човекът и природата” – Миглена Георгиева. В седми клас имах и много добър учител по химия – Борис Толев”, обяснява Виктор. И случил на преподаватели, започва да развива таланта си в природните науки.

Макар да изискват много труд и отдаденост, за да се усвоят, ученикът харесва химията и биологията, защото са логични науки. 

Според него в тях важни са обективният поглед и аналитичната мисъл, планирането и експериментирането.

По време на Международната олимпиада по химия той трябва да реши десет задачи, част от тях са свързани с методите за превръщане на въглеродния диоксид в по-полезни суровини, както и за употребата на електричество в органичния синтез. За практическите задачи пък се изисква да направи съединение, да определи неизвестно количество вещество, както и да определи съставните части на пет разтвора, без допълнителни материали.“Олимпиадата беше изключително трудна и това личи по резултатите на участниците – минали години 90% е бил минимумът от точките, необходим за златен медал, докато тази година бяха 72,5%”, обяснява отличникът.

Тайната на успешните научни олимпиади е да имаш бърза мисъл, концентрация и хладнокръвие,разкрива Виктор. И докато за много хора това може да звучи тежко и непосилно, всъщност научните състезания са удоволствие за 12-класника.

“Олимпиадите са интересно преживяване, което силно препоръчвам. Те дават възможността да се запознаем с много различни хора, с които може дори да нямаме общ език, но сме сплотени от общ интерес”, разказва Виктор. Спомня си как по време на олимпиадата по химия прекарва часове, говорейки си с кубинец и парагвайка, които дори не знаят добре английски. Това не им пречи обаче да обменят идеи и да обсъждат най-различни теми. Виктор обича олимпиадите и защото има възможността да научи от връстниците си от други държави техните местни обичаи, чуждестранни думи, както и да им разкаже за историята и културата на България.

За да се справи отлично на олимпиадите, ученикът се подготвя дълго време, като решава минали издания.

“Подготовката за олимпиадата е сложно и многопластово начинание. От една страна, целта е да се придобият знания, които ще могат да се използват, когато започнем да се занимаваме с научна дейност, но също така се изисква и сериозна тренировка, за да можем да решаваме разнообразни задачи бързо и точно”, обяснява Виктор. Учението обаче не му пречи да излиза с приятели и да се забавлява.

“Противно на популярното схващане, че олимпийците и учените са аутсайдери, които стоят в мазетата си и провеждат странни експерименти, всъщност водим активен социален живот. Повечето хора, с които се виждам и излизам, познавам от олимпиадите, за мен състезанията само са дaли в това направление”, разказва отличникът. През времето, когато не учи по химия, гледа филм или чете книга. А през седмицата се опитва да е физически активен, като играе тенис, тича в парка или се разхожда.