Народна любов: Красавица от Варна отвя Бойко Борисов (КУРИОЗИ)

Политика
11:53 - 07 Април 2023
3338
Народна любов: Красавица от Варна отвя Бойко Борисов (КУРИОЗИ)

Час, след като стана ясно, че "Продължаваме промяната"-"Демократична България" бият здраво ГЕРБ в трите столични района, никой не подозираше, че най-болезнена за Бойко Борисов ще е друга война - за преференциите.

В първите минути след края на изборния ден ГЕРБ гордо завъртя в мрежите колаж на Борисов и Ицо Хазарта, който трябваше да докаже, че макар и паднал партийно от рапъра-депутат, Борисов е лидер по доверие. Защото за него има 9 504 лайка в бюлетините, а за Христо Петров – 9 175.

Уви, радостта бе само до сутрина, когато ударите заваляха един след друг.

Първият дойде от лагера на "Промяната". Шампион по преференции в страната е Кирил Петков. За него предпочитанията си в бюлетините за 23 МИР са дали 11 728 души. Разбира се, ГЕРБ не останаха длъжни и отговориха, че ако се сумират резултатите на Борисов в София и в Пловдив, няма кой да го стигне с неговите общо 18 121 лайка.

В този миг обаче гръмна друга истина. Красавица от Варна отне палмата на първенството на собствения си лидер.

За първи път в ГЕРБ някой се оказа по-харесван от Борисов.

32-годишната Славена Точева  извади във Варна 10 155 преференции, повече отколкото бившият премиер има както в лидерския 25 столичен МИР (9504), така и в Пловдив град (8617), припомня „Стандарт“.

И ГЕРБ зажужа като кошер.

Коя е Славена Тончева?

Бъдещата депутатка е родена в Шумен. Влива се в политиката през младежката структура на ГЕРБ. Завършила е "Управление на туризма" в Стопанската академия в Свищов. Владее английски, испански и руски език. Но по-интересно е друго. Макар че на широката публика не е позната, защото никога не се е изказвала, Славена Тончева ще бъде за пети път депутат. Тя вече е "стара пушка" в парламента. Седяла е на банките му в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание.

Докато ГЕРБерите в страната злостно шушукаха колко близка е Тончева с варненския бизнесмен Даниел Славов - Дънката, в сайтовете около "Промяната" плъзна неофициалната информация, че част от 11-те производства за купуване на гласове във Варна са свързани с открити предварително попълнени бюлетини с преференции за красавицата.

Има ли наистина нарушения, тепърва ще се разбере.

Сътресения кой кого харесва не подминаха и младата коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

По време на кампанията изборните спецове в различните щабове със задоволство наблюдаваха скандалите в ПП кой е водач на листа и кой не. Защото много добре знаеха, че опитни изборджии, хората от "Демократична България" приемат по-задните места, тъй като разчитат на преференции. И истината не закъсня.

Поне 6 депутати повече от планираното ще има екипът на Христо Иванов. ПП и ДБ си обещаха, че ще разпределят своите 73-ма депутати (колкото бяха в предишния парламент) реципрочно – 53-ма от „Промяната“ и 20-ма от „Демократична България“. Е, сметката се оказа изначално грешна, защото коалицията общо вкара 64 народни представители, но ПП вярваха, че съотношението ще се запази. Но не. Освен, че са общо с 9 по-малко от планираното, партията на Кирил Петков и Асен Василев губи още 6 места, които ще заемат народни представители от ДБ, класирали се с преференции. Те са от Хасково, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе. Сред най-драматичните за ПП рокади се оказа Хасково.

Там съпредседателят Асен Василев остана истински шокиран.

Преференциалният вот размести листата и депутат става третият в нея Катя Панева от ДБ. Тя е събрала 1669 гласа и измества втория Веселин Недев.

За водача Асен Василев преференция са дали 1629 избиратели. В Пловдив Милен Матеев от ПП излетя от парламента заради преференциите на Манол Пейков от ДБ. Във Варна номер 7 в листата Стела Николова изхвърли четвъртия доц. д-р Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

Същата бе ситуацията и в Бургас, където Димитър Найденов от ДБ, въпреки че беше извън сметките, сложен на неизбираемото шесто място, влиза за сметка на кандидата на ПП Богомил Петков. Плевенчани предпочетоха в парламента Свилен Трифонов, а не втория в листата Деян Петков, близък до водача Радостин Василев.

Най-тежък е скандалът в Русе, където петият Иван Белчев със съвсем скромни усилия и едва 236 преференции изхвърли втората в списъка Рена Стефанова от ПП, за която преференциалният вот е едва 135 гласа. Интригата е голяма, защото от Русе до София се говори, че Стефанова е лична номинация на бившият транспортен министър Николай Събев.

Именно заради нея Събев подпалил "Промяната", искайки оставките на Кирил Петков и Асен Василев. Така на финала 53-мата депутати на „Промяната“ вероятно ще се окажат 38, а 20-те на ДБ - 26.В София ситуацията е не по-малко интересна.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов (ДБ) е единственият, който ще пренареди листа - тази на ПП-ДБ. Той удря рекордните 8562 преференции, с което е първенец в 23 МИР, след водача Кирил Петков, който има 11 728, но по закон не участва в разместването.

Бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова също е играла за разместване и има 4218 лични гласа, но заради високия резултат на коалицията, този път те няма да я преместят напред. Така трети ще е ген. Атанас Атанасов, а след него са Настимир Ананиев и Васил Пандов. 2351 има за последния в листата на ГЕРБ Томислав Дончев.

Макар и отличник по преференции, зам.-председателят на партията не успява да размести подреждането. Водачът на листата, лидерът на СДС Румен Христов пък се е отчел с 3485 лични гласа.

Журналистът Велизар Енчев има шанс за нов депутатски мандат от коалицията на БСП, тъй като с 1200 преференции минава от трета на втора позиция пред социалиста Еньо Савов. 1140 лични гласа има водачът на БСП в 23 МИР Христо Проданов, като още в деня на вота стана ясно, че председателката на БСП Корнелия Нинова пусна преференция за него след като камерата на бТВ показа гласуването й.

При "Възраждане" всички кандидати са далеч от разместването, но пък водачът Николай Дренчев има 2230 преференции. Мика Зайкова, която бе почетен председател на 46-ото Народно събрание, би могла да размести листата на ИТН. Нейните лични 466 гласа с малко надхвърлят лимита от 7%, но заради едва 6 533-те гласа на ИТН шансът й за влизане в НС е нулев.

Епичният двубой Лена Бориславова Тома Биков в 24 МИР завършва в полза на дамата. Тя има 5319 лайка, с които просто си гарантира сигурната втора позиция след водача Христо Иванов, който е много по-напред от нея в класацията (7827 преференции). За Тома Биков отметка в бюлетината са дали 4370 избиратели. При БСП никой не предизвиква размествания. Водачът Георги Свиленски е събрал 1349 лични гласа, което е най-доброто представяне за социалистите.

Подобна е и ситуацията при "Възраждане" като тук най-добре с преференциите е водачът - юристът Петър Петров, който е събрал 1681.

В лидерския 25 МИР най-зле от партийните водачи се представя Корнелия Нинова. За нея са дали предпочитания 2008 души. Бие я и отличничката на ДБ по преференции Елисавета Белобрадова, която е събрала 2988 лични гласа. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се е отчел с 5087.