Народният театър: Чочо, обичаме те ужасно много!

Той ми беше като по-голям брат, като батко, сподели Христо Мутафчиев

Култура
14:29 - 11 Юни 2024
4156
Народният театър: Чочо, обичаме те ужасно много!

Днес се навършват 60 години от рождението на един от най-именитите актьори от Народния театър – Чочо Попйорданов, оставил незабравима следа в историята на театъра и в сърцата на публиката, споделиха днес от трупата на фейсбук страницата си.

Петър Попйорданов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1989 г. в класа на Крикор Азарян и Тодор Колев. През годините играе в трупите на редица столични театри, сред които: Театър София, Малък градски театър „Зад канала“, а от 1994 г. – и в Народен театър „Иван Вазов“.


Дебютът на Чочо Попйорданов на първата ни сцена е в ролята на Чудомир Чипиловски в постановката на Маргарита Младенова „В полите на Витоша“ от Пейо К. Яворов,

след което прави още много впечатляващо преображения в спектаклите „Сън в лятна нощ“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, „Чайка“ от Антон П. Чехов, постановка Красимир Спасов, в „Чичовци“ по Иван Вазов, постановка Борислав Чакринов, „Бурята“ от Уилям Шекспир, постановка Александър Морфов, „Човекът, който прави дъжд“ от Натаниел Ричард Неш, постановка Леон Даниел, „На дъното“ по Максим Горки, постановка Александър Морфов, „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, постановка Галин Стоев, „Хъшове“ по Иван Вазов, постановка Александър Морфов, „Да се провреш под дъгата“ от Георги Марков, постановка Асен Шопов и др.


Последното представление на Чочо Попйорданов на сцената на Народния театър е в ролята на Трип в „Пет жени с еднакви рокли“ от Алън Бол, постановка Боил Банов.

Чочо Попйорданов участва и в множество паметни български продукции като „Вчера“, „Хайка за вълци“, „Сезонът на канарчетата“, „Дунав мост“ и др.

Носител е на множество номинации и награди, сред които номинация за „Аскеер“ през 1996 и 1997 г. и награда „Златен Баяр“ в Белгия за най-добра мъжка роля във филма „Граница“.

"Този забележителен актьор завинаги ще бъде в сърцата на публиката и своите колеги не просто с огромния си талант, но и с искрената си добрина и почтеност.

Негови думи са: „Гордея се само с едно – че мога да обичам ужасно много!“ Благодарим ти, Чочо! И ние те обичаме ужасно много!", споделиха от Народния театър.

И от Съюза на артистите припомниха, че Чочо Попйорданов е роден на днешния ден преди 60 години. 

"Чувствах го като по-голям мой брат, беше ми като батко. Днес щеше да навърши 60 години. Липсваш, Чочо!", написа в социалните мрежи и актьорът Христо Мутафчиев.