Народният театър контра: Камен Донев получава троен хонорар

Ръководството обвини актьора, че насажда напрежение и уронва престижа на първата ни сцена

Култура
14:33 - 13 Юли 2023
3208
Народният театър контра: Камен Донев получава троен хонорар

Народният театър обвини Камен Донев, че с изявленията си и поведението си насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на първата сцена на България.

По-рано днес Камен Донев обяви, че си тръгва от Народния театър и повече няма да участва в спектакъла на Александър Морфов “Животът е прекрасен”, където играе в главната роля. 

Още вчера вечерта след постановката, във видео обръщение Донев каза, че по време на спектакъла на сцената е имало дим като от пожар. Когато попитал директора Васил Василев какво се случва и защо не идва пожарникар, му било отговорено, че такъв в театъра няма. Според актьора липсата на огнеборец, който да реагира своевременно при опасни ситуации по време на спектакъл създава риск както за артистите, така и за публиката.

"Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси", заяви ръководството на театъра в позиция до медиите.

"За участие в спектаклите от репертоара на НТ „Иван Вазов“ с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла „Животът е прекрасен“ такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор", се казва в позицията на Народния театър.