Народният театър открива сезона със спектакъл на Галин Стоев за войната в Украйна

„Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от военната агресия

Култура
14:00 - 10 Юли 2023
2540
Народният театър открива сезона със спектакъл на Галин Стоев за войната в Украйна

Режисьорът Галин Стоев поставя първия премиерен спектакъл от новия сезон (2023/2024) на Народния театър. Премиерата е на 19 септември, съобщиха от трупата.

„Хага“ е фантазия, родена в главата на момиченце, което си играе в руините на познатото си ежедневие, унищожено от войната. Детското въображение разиграва на сцената Хагски трибунал срещу военните престъпления, в който банално-митични персонажи очакват своя процес.

Пиесата на украинската авторка Саша Денисова е гротескна, смешна и зловеща фантасмагория, базирана на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна.

В текста се преплитат елементи от политическата и идеологическа реалност, фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии. През този своеобразен лабиринт режисьорът Галин Стоев превежда зрителите, за да им даде възможността да изследват границите на собственото си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен, разказват от Народния театър.

Галин Стоев разсъждава кои са полетата на пресичане на политика и театър и какво е политически театър и има ли той почва у нас.

В "Хага" участват Кремена Деянова, София Бобчева, Илиана Коджабашева, Васил Драганов, Юлиан Вергов, Явор Вълканов, Христо Петков, Димитър Николов, Деян Донков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов, Христо Терзиев, Стелиан Радев и Пламен Димов.

Снимка: Ивана Кълвачева