Народният театър подарява "Опит за летене"

В Деня на театъра трупата почита своя колега Йосиф Шамли

Култура
16:50 - 27 Март 2020
3791
Народният театър подарява "Опит за летене"

В днешния празничен ден, Народният театър „Иван Вазов” подарява на всички свои зрители изцяло онлайн и напълно безплатно един истински театрален шедьовър от активния репертоар – "Опит за летене".

Отваряме за вас вратите на виртуалния салон на Голяма сцена точно в 19:05 часа на този адрес: https://www.youtube.com/watch… да се насладите на гения Йордан Радичков и спектакъла, режисиран от Стоян Радев, съобщиха от трупата.

Видеозаписът, осъществен за Народния театър от Стефан Н. Щерев е от представление с участието на нашия колега Йосиф Шамли, когото винаги ще помним и нека това бъде нашият поклон и към него в този ден, споделят от храма на Мелпомена. Йосиф Шамли си отиде внезапно в края на октомври 2019 г.


"Опит за летене" е с участието на Георги Мамалев, Валентин Танев, Валери Йорданов, Павлин Петрунов, Христо Петков, Стелиан Радев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Зафир Раджаб, Марин Янев, Мария Каварджикова, Благовест Благоев и Николай Урумов.

Драматург на постановката е Розалия Радичкова, сценографията е дело на Венелин Шурелов, музиката - на Теодосий Спасов, костюмите са на Елица Георгиева. Спектакълът има награда "Икар" 2019 за майсторско техническо осъществяване.


С намигване ви напомняме, че за да се насладим на предстоящото представление, ви молим учтиво да не използвате вашите мобилни телефони за друго, освен за достъп до стрийминг платформата ни в YouTube, добавят от Народния театър.


"Всичко в тази смешно-драматична история започва с появата на един скитащ балон, откъснал се от фронтовете на Втората световна война, който изневиделица се появава над Аврамови махали. Това събитие води до сформирането на три групи селяни, които започват преследването на балона. Образите на преследвачите са повече от колоритни: Даскал Киро, Хаджи Аврам, Петлето, Илийко, Матей Нищото, Аврам Совалката, Игото, Павел, Петър, Аврамовица, Аврамчето, Бабина Душица", отбелязват от театъра.


За пиесата си Радичков пише: “В събитията участват още: детско хвърчило, бълха, опитомена врана с името Момо, ангели, които пренасят душата на един умрял човек от Аврамови махали, група от Влашко с гуцулски пищялки, група сърби с арнаутски пищови, група гърци, изпълняващи тъжна мелодия на струнни инструменти, група турци с ходжа, със зурли и маанета, отделно прахоляка, който вдигат. Тези четири групи трябва да символизират Балканите, които не остават безучастни при появата на скитащия балон.


Най-високо сред Балканите е нашата група от преследвачи, тъй като ние сме в самия център на полуострова. Балканите са обиталища на орлите, обиталища на летателни идеи, там духът на човека се рее високо в облаците и всеки от героите поне веднъж е летял насън. Тази хроника има скромната задача да покаже как от реални събития простолюдието създава митове. Всички митове са създадени от простолюдието, смесица от въображение и невежество, и една постоянна мечта човек да се откъсне от мизерния и презрян земен живот. Като се осветлява и стопля чрез човешката душа, презрения и мизерен живот започва да звучи почти баладично и засиява с чисто човешка светлина.”

Снимки: Стефан Н. Щерев и Божидар Марков