Народният театър участва с три спектакъла в световен арт форум

Общество
11:57 - 12 Юни 2024
1492
Народният театър участва с три спектакъла в световен арт форум

От 12 до 15 юни България ще е домакин на ежегодната пленарна среща на една от най-мащабните и стари международни мрежи, обединяваща организации, индивидуални артисти и професионалисти от сферата на съвременните сценични изкуства – IETM. Част от артистичната програма ще бъдат 3 спектакъла на Народен театър „Иван Вазов“.

Създадена през 1981 г. под името „Неформални европейски театрални срещи“ (Informal European Theatre Meetings), днес IETM e водеща международна мрежа за изпълнителски изкуства. В нея към момента членуват над 530 организации и творци от повече от 60 държави, които ще се съберат в София и други градове от страната, като ще имат възможност и за близко запознанство с българската сцена.

След покана, отправена до репертоарни театри и независими пространства от българския съорганизатор на събитието – Регионалния център за съвременни изпълнителски изкуства „Топлоцентрала“ – Народният театър се включва в артистичната програма на срещата с три свои спектакъла, които ще се играят със субтитри на английски език на 14 и 15 юни.

Единият от тях е на Голяма сцена – „Венецианският търговец“ от Уилям Шекспир на режисьора Явор Гърдев, а останалите са спектаклите „Хипотетично“ на хореографа Галина Борисова и авторският спектакъл на Албена Ставрева „Неведение“ – и двата на сцена „Апостол Карамитев“.

Артистична програма на събитието е съставена от над 30 представления, които ще се играят в пространствата на „Топлоцентрала“, в Народен театър „Иван Вазов“, както и на сцените на независимите пространства Derida Stage, Yalta Art Room и I AM Studio.

Пленарната среща на IETM в София ще премине под мотото „Burn In, Burn Out“ и ще постави на фокус темите за все по-натовареното ежедневие на артистите през перспективата на психическото здраве и необходимостта от екосъобразна среда на работа и живот.