Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов

Тържествената церемония ще бъде на 9 юли, когато се навършват 170 години от рождението на поета

Култура
07:59 - 06 Юли 2020
2368
Народният театър връчва награда на името на Иван Вазов

Народният театър ще връчи за първи път годишната награда за духовен принос на името на своя патрон Иван Вазов. Тържествена церемония с водещ актьорът Дарин Ангелов ще се състои на 9 юли, когато се навършват 170 години от рожднието на патриарха на българската литература. Тогава ще станат известни имената на номинираните и лауреатът.

Програмата е замислена преди повече от 2 години под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова с подкрепата на Столична община. Тя бе отложена и съкратена заради коронакризата, но ще се реализира в най-важната си част - връчването на първата по рода си награда на името на Вазов за духовно творчество.

Кой ще вземе плакета, ще избере комитет, в който влизат широк кръг интелектуалци, бизнесмени, културни организации, обединили се във фондация “Основа-та”. Председателя на фондацията е акад. Дамян Дамянов. Заседанието е днес, но името на номинираните и на лауреата ще станат известни на церемонията на 9-и в залата на Народния театър при спазване на всички епидемични мерки.

С изпълнения “Аз съм българче” и “Моята молитва” от Калина и Симеон - деца на известните артисти Параскева Джукелова и Дани Ангелов, ще започнат честванията навръх рождения ден на поета. Двете деца ще излязат на балкона на Къщата-музей на Вазов на ъгъла на улиците "Иван Вазов" и "Раковски" - там, където творецът е приветствал своите почитатели, викали за него “Ура” и “Да живей”.

На сцената на Народния тетър кратко слово ще произнесе най-големият изследовател на Вазовото творчество - Милена Цанева, която през май навърши 90 години. Публиката ще чуе думи от кмета на София Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на фондация “Основа-та” акад. Дамян Дамянов.

Снимка: Агнес Методиева

Документалният филм “Театър по време на пандемия” на режисьора Борис Радев пък ще показва лицето на културната институция в извънредната ситуация и в светлината на историческия дух на Вазов, обитаващ величествената сграда. Той е продуциран от театъра. Сценарист е Аделина Радева, оператор - Румен Ганев. Кадрите ще покажат възстановки на ключови събития от историята на Народния театър. Участват актьори от трупата, а в образа на Вазов се превъплъщава Валентин Танев.

След прожекцията зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл “О, ти, която и да си...”, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет. Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

През целия ден програмата е посветена на забележителната годишнина. В 10,30 ч пред сградата на театъра ще бъде открита изложба. След това към дома на народния поет ще потегли шествие. То ще стигне до паметника на Вазов в градинката на ул. “Раковски”, където ще бъдат положени цветя и ще бъде произнесено слово от драматурга Мирела Иванова - една от най-големите познавачки на неговия житейски и творчески път и дългогодишен директор на Къщата-музей “Иван Вазов”. Това е само част от амбициозната програма, посветена на Вазов, която едва оцеля след пандемията. Директорът Мариус Донкин е уверен, че премиера по пиесата “Нова земя” по един от малко известните романи на поета все пак ще има през есента.