Народният театър залага на чуждестранни режисьори през новия сезон

Джон Малкович, Деклан Донелан, Катрин Медлер, Ясен Пеянков поставят нови спектакли, трупата подготвя общо седем премиери до декември

Култура
14:15 - 02 Септември 2024
699
Народният театър залага на чуждестранни режисьори през новия сезон

7 нови постановки до декември представя на публиката Народен театър „Иван Вазов“ през сезон 2024/2025, който започва след броени дни. Сред премиерите на първата ни сцена през есента са дългоочаквани спектакли като „Медея“ на режисьора Деклан Донелан, „Куклен дом, втора част“ – постановка на Ясен Пеянков, както и „Мрак на края на града“ под режисурата на Катрин Медлер.

След успеха на „В самотата на памуковите полета“ през миналата година актьорът Джон Малкович се завръща пред българската публика като режисьор на антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу.

И тази година Народният театър предоставя възможността на зрителите да се докоснат до творчеството на известни чуждестранни режисьори, които гостуват със свои спектакли.

„Текат усилени репетиции за предстоящите през октомври, ноември и декември премиери. Новите спектакли се подготвят от големи имена на световната сцена като Джон Малкович, Деклан Донелан, Катрин Медлер, Ясен Пеянков. Публиката може да очаква много различни, сериозни и интересни интерпретации на класически и съвременни театрални текстове, които със сигурност ще поставят силно начало на новия сезон“, сподели главният драматург на Народния театър Мира Тодорова.

Откриването е на 10 септември на Голяма сцена с един от любимите спектакли – „Идеалният мъж“, гледан от над 150 000 зрители от 2007 г. насам. Постановката на режисьора Тиери Аркур с участието на Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Мария Каварджикова и други звезди на Народния театър отново ще покаже тази незабравима лека комедия със сериозно съдържание, написана от Оскар Уайлд.

През септември на публиката ще бъдат представени и двете нови премиерни заглавия в репертоара на Народния театър – „Съзвездия“ и „Бебе на борда“.

„Съзвездия“ от Ник Пейн на режисьора Елица Йовчева ще бъде представена на 12 септември на Сцена „Апостол Карамитев“. Участват актьорите Ненчо Костов и Радина Думанян. Ден след това, на 13 септември, публиката ще може да гледа и втората премиера за сезон 2024/2025 – „Бебе на борда“ от Кристофър Дюранг на режисьора Василена Радева, която ще бъде на Камерна сцена, с актьорите Илиана Коджабашева, София Бобчева, Мартина Пенева и Боян Арсов.

През октомври ще бъде премиерата на спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод. В ролята на Медея се превъплъщава актрисата Радина Кърджилова, която на сцената ще си партнира с Велислав Павлов, Валентин Ганев и други свои колеги. Специално за българския спектакъл бе поръчан нов дословен превод на древногръцката трагедия, която през октомври ще видим в по-различен формат.

Дългоочакваната премиера на антивоенната пиеса „Оръжията и човекът“ от Бърнард Шоу под режисурата на Джон Малкович ще бъде през ноември. Репетициите започват през октомври, а в спектакъла ще участват актьори от трупата на Народния театър, които бяха избрани на специално проведен кастинг от Джон Малкович и сценографа на спектакъла – белгийският художник Пиер-Франсоа Лимбош.

Не липсват и международни изяви за Народния театър – на 7 септември спектакълът на Крис Шарков „Елементарните частици“ от Мишел Уелбек ще бъде представен на Балканския театрален фестивал в Ниш, Сърбия. „Бурята“ от Уилям Шекспир, който в края на миналия сезон си спечели уважението на публиката и театралните критици по време на Международния Шекспиров фестивал в Крайова, ще бъде представен в грузинската столица Тбилиси в рамките на Международния фестивал на театъра на 17 и 18 септември.

Билетите за сезон 2024/2025 вече са в продажба и могат да бъдат закупени на касите на Народния театър, както и онлайн.