Нарушител проникна в базата със самолета на Джо Байдън

Актуални новини
13:01 - 07 Февруари 2023
2030
Нарушител проникна в базата със самолета на Джо Байдън

Пореден нарушител проникнал в базата "Андрюс", където се съхранява самолетът на президента на САЩ - Air Force One, една от най-чувствителните военни бази в страната, а охраната открила огън по натрапника, се казва в изявление на базата, съобщи Ей Би Си.

По време на инцидента, който е станал около 11:30 ч. в понеделник, "мъж е получил неразрешен достъп до жилищната зона на JBA", се казва в изявлението на Joint Base Andrews, публикувано в Twitter. "Един от служителите е стрелял с огнестрелно оръжие, на място са пристигнали сили за сигурност, които са задържали нарушителя, а правоприлагащите органи разследват инцидента."

Съвместната база "Андрюс" е дом на флотилията от президентски самолети на САЩ, включително Air Force One, Marine One и самолетите "Ден на Страшния съд" 747, които при необходимост могат да служат като въздушни центрове за управление и контрол на ядрените оръжия на страната.

Късно в понеделник Военновъздушните сили заявиха, че нямат какво да добавят освен изявлението на "Андрюс" за нахлуването в понеделник.

Това не е първият случай на нарушаване на сигурността на базата; през февруари 2021 г. мъж премина през военния контролно-пропускателен пункт на територията на базата, след това през допълнителни оградени охраняеми зони, за да получи достъп до пистата и да се качи в самолет С-40, който е военният еквивалент на самолет 737, използван за полети на правителствени служители.

Нарушителят бе задържан, защото шапката с "миши уши", която носел, се сторила странна на един наблюдателен пилот.

Разследването на генералния инспектор установи три основни грешки в сигурността, като се започне с "човешка грешка" от страна на охранител на портала, който позволил на мъжа да влезе с автомобил в базата, въпреки че нямал пълномощия, които да му разрешат достъп.

Часове по-късно мъжът преминал незабелязано по пистата, като се промъкнал през ограда, предназначена да ограничава влизането. Накрая той се качил на паркиран самолет и слязъл от него, без да бъде обезпокояван, въпреки че не носел необходимия пропуск, който да му позволява достъп до зоната с ограничен достъп, припомня Ей Би Си.