НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

САЩ
14:43 - 19 Април 2024
1835
НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Шефът на НАСА предупреди, че Китай укрепва своя космически капацитет, като използва граждански програми за маскиране на военни цели, предупреждавайки, че Вашингтон трябва да остане бдителен.

„Китай направи невероятен напредък, особено през последните 10 години, но те са много, много потайни“, казва администраторът на НАСА Бил Нелсън пред законодателите на Капитолийския хълм, съобщава Гардиън. „Вярваме, че голяма част от тяхната така наречена гражданска космическа програма е военна програма. И мисля, че всъщност сме в състезание“, добавя Нелсън. Той казва, че се надява Пекин „да се вразуми и да разбере, че гражданското пространство е за мирни цели“, но добави: „Не сме виждали това демонстрирано от Китай“.

Коментарите на Нелсън дойдоха, докато той свидетелства пред комисията по бюджетните кредити на Камарата на представителите относно бюджета на НАСА за 2025г.

Нелсън по-рано каза, че САЩ са „в космическа надпревара“ с Китай и предупреди, че Китай в крайна сметка може да претендира, че „притежава“ богатата на ресурси зона на Луната. Той каза, че САЩ трябва да кацнат отново на Луната, преди Китай да го направи. Но изрази загриженост, че ако Пекин пристигне първи, може да каже: „Добре, това е наша територия, стойте настрана.“

САЩ планират да върнат астронавти на Луната през 2026г. с мисията си Artemis III. Китай казва, че се надява да изпрати хора на Луната до 2030г. Според Нелсън, САЩ няма да загубят „глобалното си предимство“ в изследването на Космоса. „Но трябва да сте реалисти“, каза той. „Китай наистина хвърли много пари в това и те имат много място в бюджета си за растеж. Мисля, че е по-добре да не сваляме гарда.“