НАСА обяви първия доклад за НЛО на независими експерти

Агенцията минава „от сензация към наука“

Мистика
14:47 - 17 Септември 2023
4085
НАСА обяви първия доклад за НЛО на независими експерти

Американската космическа агенция (НАСА) обяви, че изучаването на неидентифицирани летящи обекти (НЛО) ще изисква нови научни техники, включително и модерни iпътници, както и промяна в начина, по който се възприемат НЛО, съобщи Асошиейтед прес. Космическата агенция на САЩ публикува резултатите от едногодишните си проучвания на НЛО в 33-страничен доклад.

Авторите му от независим екип, ангажиран от НАСА, предупреждава, че отрицателните възприятия, свързани с НЛО, пречат на събирането на данни. Но официални представители казаха, че участието на НАСА би следвало да намали стигмата върху явленията, определяни от НАСА като неидентифицирани аномални феномени (UAP).

„Въпреки многобройните доклади, снимки и видеоклипове, липсата на последователни и подробни наблюдения предполага, че в момента не разполагаме с обем от данни, за да позволим окончателни научни заключения относно UAP“, се казва в доклада, цитиран от Reuters. Авторите на доклада - екип от 16 експерти, отбелязват, че изкуственият интелект и машинното обучение са важни за идентифициране на редки явления, включително и НЛО.

Документът посочва, че негативните възприятия за UAP възпрепятстват събирането и анализа на данни. По време на обсъждането на доклада става ясно, че НАСА иска да премести разговора за неидентифицираните летящи обекти „от сензация към наука“.

На единствената си публична среща по-рано тази година членовете на независимия авторски екип, подбрани от НАСА, настояха, че няма категорични доказателства за извънземен живот, свързван с НЛО. Учени, експерти по авиация и изкуствен интелект и пенсионираният астронавт от НАСА Скот Кели, първият американец, прекарал почти цяла година в космоса, участват в независимия екип, който не е имал достъп до класифицирана информация. Специалистите са разчитали на некласифицирана информация в опита си да разберат по-добре необяснимите явления и обекти.