НАСА откри ново глобално енергийно поле около Земят а (ВИДЕО)

То започва на височина около 250 км над полюсите

Актуални новини
22:00 - 02 Септември 2024
1753
НАСА откри ново глобално енергийно поле около Земята (ВИДЕО)

Учени от НАСА откриха трето глобално енергийно поле около Земята, наречено амбиполярно електрическо поле, което задвижва заредени частици в космоса над полюсите.

Известни са две основни глобални енергийни полета около Земята - гравитационното, създавано от масата на планетата, и електромагнитното, генерирано от металите в ядрото.

Трето такова поле беше хипотезирано десетилетия наред, но ново изследване на НАСА най-накрая го потвърди.

От 60-те години насам космически апарати, прелитащи над земните полюси, са засичали много повече частици, излитащи в космоса, отколкото се е очаквало. Тази "полярна вихрова струя" се състои от частици, движещи се с надзвукова скорост, но оставащи "студени".

Това странно явление кара учените да предположат, че то е причинено от амбиполярното електрическо поле.

Според хипотезата, това поле започва на височина около 250 км над полюсите, където електроните се отделят от водородните и кислородните атоми, оставяйки положително заредени йони. Тези йони, въпреки че са по-тежки, остават привлечени от електроните, създавайки поле, което удължава височината на атмосферата над полюсите.

Амбиполярното електрическо поле е изключително слабо и трудно за измерване.

Мисията на НАСА "Endurance", която стартира на 11 май 2022 г., успя да го засече. Инструментите на борда измериха промяна в електрическия потенциал от 0.55 волта на височина от 250 км до 768 км.

Тази малка стойност е достатъчна, за да обясни полярния вятър и силата, с която водородните и кислородните йони се изстрелват в космоса. Това откритие ще позволи на учените да изследват как това електрическо поле е повлияло на развитието на атмосферата през историята на Земята.

Изследването е публикувано в списание Nature.