НАСА праща дрон на Марс

Мини-вертолетът ще изследва пещери

Мистика
14:33 - 06 Април 2020
3628
НАСА праща дрон на Марс

През лятото на тази година Американската космическа агенция (НАСА) се готви да изпрати нова миния на Червената планета с нов марсоход, кръстен Perseverance - Упоритост. Марсоходът ще носи и мини-вертолет - Mars Helicopter Scout, който е своеобразна атракция и новост за марсианските мисии.

Използването му е предизвикано от невъзможността на роувърите да достигат пещерите на Червената планета и да изследват по-неравни повърхности. Дронът ще получава енергия от слънчева батерия и ще може не само да изстрелва, но и да повдига всякакви предмети с тегло до един килограм.

Mars Helicopter Scout ще извърши пет излитания от роувъра. Като начало устройството ще се издигне на височина до 3 три метра, завивайки за половин минута. Марсианският дрон е 10 пъти по-бърз от земните вертолети. В бъдеще разстоянието, над което хеликоптерът ще се движи, ще се увеличи до няколкостотин метра. Експерименталният марсиански хеликоптер трябва да потвърди възможността за полети в околната среда на Червената планета. Неговата работа ще бъде в основата на следващите изследователски мисии. В НАСА са сигурни, че подобни дронове могат да бъдат използвани като разузнавачи, например за изучаване на Марсианските пещери.

Една такава вероятно се крие под коничната повърхност, която е сред сензациите от Марс през последните месеци. Засега в нея се предполага, че се крият кухина и подземни проходи.