НАСА праща машина на времето в космоса

Новият телескоп "гледа" дълбоко и далече във Вселената

Мистика
10:20 - 30 Март 2021
4207
НАСА праща машина на времето в космоса

През 2021 г. НАСА планира да изстреля в космоса мощния телескоп Джеймс Уеб (JWST), който трябва да позволи на изследователите да надникнат много по-дълбоко в историята на Вселената. Това го прави своеобразна машина на времето. Съобщението за старта на такъв необичаен проект бе направено от заместник-председателя на Асоциацията на университетите за научни изследвания в астрономията Хайди Хамел. Цената на проекта е 10 милиарда долара.

Проектът JWST се разработва от НАСА от десетилетия и ако бъде успешно реализиран, телескопът ще се превърне в най-мощната съществуваща обсерватория със 100 пъти по-голяма наблюдателната сила от телескопа Хъбъл.

Хайди Хамел отбелязва, че JWST ще се фокусира върху инфрачервения спектър. Факт е, че в тази част от спектъра е възможно да се погледне много по-дълбоко във Вселената, отколкото е възможно в момента.

По този начин може да се фиксират вълните на обекти, съществували преди 13 милиарда години.

На 31 октомври 2021 г. ракетата-носител Ariane-5 ще изведе новото по-съвършено устройство извън земната атмосфера. Телескопът ще може да записва астрономически обекти, невидими досега със земни уреди. Учените не изключват, че в зрителното поле на апарата могат да се появят неизвестни екзопланети в Млечния път, които може да са подходящи за живот.