НАСА публикува есе на 15-годишната Теди от Велико Търново

Актуални новини
15:00 - 18 Май 2020
3012
НАСА публикува есе на 15-годишната Теди от Велико Търново

Повод за гордост - НАСА публикува на сайта си есето на 15-годишната ученичка от Велико Търново Теодора Даскалова. Текстът е качен и на български, и на английски език, като превода за страницата на космическата агенция е направила самата Теди, радва се „Борба”.

С това есе за спътника на Уран – Миранда, тя е спечелила тазгодишния конкурс на НАСА „Стани учен за един ден“ (Scientist for a Day) в своята възрастова група при учениците от 7 – 8 клас.

С това състезание НАСА провокира децата от целия свят да си представят, че са учени, и да разкажат като учени какво биха се впуснали да изследват във физиката и астрономията. „Избрах си една луна на Уран, защото много ми хареса заради различния си релеф и произхода си. И ми беше интересно от какво е създадена, затова започнах да чета всичко, което успях да намеря в интернет за спътника Миранда“, обяснява Теодора и допълва, че Уран е много, много далече от Земята, някъде на около три милиарда километра, затова и едва ли някога ще стане възможно пътуването до нея.

„Но не пречи да мечтаем все пак. Вселената е пълна с неразгадаеми и любопитни обекти и със загадки, които едва ли някога ще разгадаем“, признава Теди. След това разказва, че името на спътника на Уран идва от творбата на Шекспир „Бурята”, в която Миранда е единствената жена в пиесата. Всъщност всичките 27 луни на планетата са кръстени на герои на английския драматург и поет.

Първо на български език е трябвало да напише есето си Теди. След като станало ясно, че тя е абсолютният победител в своята възрастова група, организаторите помолили тийнейджърката да преведе текста си на английски език и да изпрати своя снимка. Освен есето на Теди, в сайта са публикувани текстовете на още само две българчета, разказва Петя Георгиева, майката на младата авторка.

Теди и нейната сестра близначка Александра от тази година са ученички в Американския колеж в София, където дори все още не учат физика и астрономия, а предмет, който се нарича „Основи на науките“. Двете талантливи момичета заминаха за столицата в началото на тази учебна година, след като завършиха 7 клас в СУ „Емилиян Станев“ и спечелиха пълни стипендии за колежа. Стипендията на Теди е „Обербауер“, а на Алекс е „Гипсън“. И двете стипендии се финансират от фондация Tianaderrah със седалище в Ню Йорк.

Момичетата ще ги получават през всички години на своето обучение, стига да поддържат успех от 5,25. Те ще изберат своите профилиращи предмети в девети клас, сега изучават общи предмети и ходят на клубове по физика, астрономия и химия, посещават допълнителни занимания по математика и свирят на пиано.

„Така е уредено обучението в колежа, че на децата им е интересно да са в училище. Има кампус, прекрасен парк в училището, където те се събират, общуват, забавляват се и се занимават. И общо взето се прибират вкъщи, когато ги изгонят от колежа“, шегува се майка им Петя Георгиева. По стъпките им вече върви и по-малката им сестра Кристина Даскалова, която, за разлика от каките, се занимава най-вече с изкуство – пее, свири на цигулка, танцува и рецитира. И вече е във втори клас.

Есето може да видите тук