НАСА с успех - успешно произвежда кислород на Марс

В най-ефективния си период MOXIE успя да произведе 12 грама кислород на час – два пъти повече от първоначалните цели

Новини
11:08 - 17 Септември 2023
3974
НАСА с успех - успешно произвежда кислород на Марс

Космическата агенция на САЩ отчете със задоволство, че сондата ѝ "Постоянство" продължава да произвежда кислород на Марс. 

Кислородът се произвежда от експериментален инструмент с размер на тостер, който се намира на борда на "Постоянство" и се казва Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE).

MOXIE произведе кислород на Марс за първи път през април 2021 г. и оттогава е генерирала 122 гр., т.е. с колкото малко куче може да диша 10 часа. Ако на Марс 4 астронавти живеят 1 година, ще са им необходими един метричен тон кислород - т.е. MOXIE произвежда нищожно количество кислород, но е изключително важен експеримент, защото технологията работи, може да се усъвършенства и т.н.

В най-ефективния си период MOXIE успя да произведе 12 грама кислород на час – два пъти повече от първоначалните цели на НАСА за инструмента – при 98% чистота. На 16-ия си опит, на 7 август, инструментът произведе 9,8 грама кислород. MOXIE успешно изпълни всички свои технически изисквания и беше експлоатиран при различни условия на Марс, което позволи на разработчиците на инструмента да научат много за технологията.

Атмосферата на Червената планета се състои от 96 % въглероден диоксид - един въглероден атом и два кислородни атома. MOXIE работи чрез отделяне на кислородните атоми от молекулите на въглеродния диоксид. В атмосферата на Марс се отделя отпадъчен продукт, въглероден окис.

Отделянето става чрез загряване до 800 градуса по Целзий.