Населението на Италия спадна под 59 милиона души

ЕС
15:49 - 05 Декември 2022
3838
Населението на Италия спадна под 59 милиона души

Под 59 милиона души е спаднало италианското население, което застарява с много по-бързи темповете в сравнение с населението на останалите страни от Европейския съюз. Това съобщи италианският Национален статистически институт (Istat), цитиран от Ройтерс.

Намаляващото и застаряващо население се явява основна грижа за стагнираща икономика, каквато е тази на Италия, тъй като е свързано с отслабваща производителност, по-малко иновации и по-високи разходи за социална закрила, наред с други проблеми.

"Според първите предварителни данни към 1 януари 2022 г. (местното) население е намаляло до 58,983 милиона души", каза ръководителят на италианската статистика Джан Карло Блангиардо по време на изслушване пред парламента в Рим.

Блангиардо, който е известен експерт по демография, каза, че националното население се свива с устойчиви темпове от 2014 г. насам, с кумулативна загуба, възлизаща на 1,36 милиона души.

"Демографската перспектива на страната ни се характеризира със значителен ръст на продължителността на живота и със също толкова подчертан спад на раждаемостта, което води до много по-бързо застаряване на населението в сравнение с останалата част от Европа", обясни той.

През септември статистическият институт прогнозира, че Италия може да загуби почти една пета от жителите си, като според базовия сценарий населението ще намалее от 59,2 милиона през 2021 г., до 54,2 милиона към средата на века и до 47,7 милиона през 2070 г.

Промяната на тази тенденция и подкрепата на италианските семейства са заявени като приоритети за новото дясно правителство на премиера Джорджия Мелони. В своя бюджет за 2023 г. тя предложи намаляване на данъците върху продажбите на продукти за грижа за бебето и повишаване на детските надбавки.