Наш филм с награда на кинофестивала в Сан Себастиан

„Сестра” получи специален диплом в програмата „Нови режисьори”

Култура
13:07 - 30 Септември 2019
1318
Наш филм с награда на кинофестивала в Сан Себастиан

Български филм получи специален диплом в програмата „Нови режисьори”на 67-ия кинофестивал в Сан Себастиан, съобщиха от „Арт фест”

„Сестра” вторият пълнометражен филм на Светла Цоцоркова, но започва пътя си като проект на „София мийтингс”, в рамките на фестивала „София филм фест”. Лентата бе подкрепена и от фестивалите в Арас - Франция, Солун - Гърция, Хонконг - Китай.

Историята проследява живота на момиче, чиито трагикомични лъжи са на път да унищожат света на семейството й.

В главната роля е младата Моника Найденова, откритие на Цоцоркова от дебюта й „Жажда”.

В останалите роли са Асен Блатечки, Валентин Ганев, Елена Замяркова, Иван Савов, Светлана Янчева. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма, който е копродукция с Катар.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора - теми, които са познати на всеки от нас”, пише списание Variety.

„Вторият пълнометражен филм на Цоцоркова е доказателство за нейния талант и способности да пресъздава отношения между членовете на едно семейство, обусловени от средата, в която живеят”, е коментарът в Cineuropa.