Наш филм се бори за „Оскар”

Култура
15:48 - 23 Септември 2020
681
Наш филм се бори за „Оскар”

Фестивалът за късометражно кино In The Palace ще предложи за „Оскар“ българския филм „Нощна смяна“ (на тандема Йордан Петков и Еди Шварц). Това съобщиха от екипа на фестивала, чието 17-о издание бе закрито вчера.

Още двама от големите победители във фестивала ще бъдат предложени на Академията за разглеждане за „Оскар“. Това са „Стикер“ на режисьора Георги М. Унковски от Северна Македония, спечели наградата за най-добър игрален филм, и руският „Моят галактически близнак Галактион“ – обявен за най-добра анимация (реж. Саша Свирски).

„Беше най-странният ни фестивал до момента, но сме щастливи, че успяхме да го проведем в ситуацията в която други се отказаха, казва директорът на In The Palace – Цанко Василев. Беше една седмица, изпълнена с множество прожекции, презентации, питчинг сесии със страхотни филмови проекти и, разбира се, срещи със създателите на българските филми. Мотивирани сме и започваме веднага работа по следващото ни издание, на което силно се надяваме да можем отново да посрещнем много гости от целия свят“.

Както писа БТА, най-добрите заглавия от In The Palace ще бъдат показани в София на 25 и на 26 септември, на открито, на обръщалото на трамвай 10 в кв. „Хладилника“.