Наш Григор №30 по пари в историята на тениса

Синът на Иво Карамански е със спечелени $172

Спорт
13:31 - 30 Юли 2019
7414
Наш Григор №30 по пари в историята на тениса

С $16 599 124 приходи от наградни фондове българинът Григор Димитров е на завидното 30-о място по приходи в историята на тениса. Гришо е и единственият българин сред общо 640-те милионери в аристократичната игра. В сметките не влизат парите от рекламни договори и друга финансова дейност.

Почти невъзможно е да се направи сравнение с по-старите поколения, защото наградните фондове нараснаха неимоверно през новото хилядолетие. Заради това Пийт Сампрас е например едва пети в класацията, изпреварен от “светата троица” на съвременния тенис Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал. Пред него е и шотландецът Анди Мъри, който стигна до две победи на “Уимбълдън”.

Фалирарият Борис Бекер е също доста напред като представител на предното поколение тенисисти, като е прибрал над 25 милиона долара. Това обаче не му попречи да обяви несъстоятелност и кредиторите му да разпродадат купите, които е спечелил, на публичен търг.

Всички останали български състезатели не са спечелили общо колкото Григор Димитров. След него с близо половин милион от наградни фондове е Орлин Станойчев. Шестцифрени са парите на Александър Лазов и Ивайло Трайков.

Най-огромната част от българите е с под 200 долара от наградни фондове. Сред тях е и председателят на федерацията Стефан Цветков, който има 86 долара за кариерата си.

Друго интересно име е Иво Карамански-младши, който има 172. Той бе една от надеждите на българския тенис преди време. Карамански-старши бе разстрелян на 20 декември 1998 година от Стефан Въжарски по време на купон във вила в столичния квартал “Бояна”. С 4 долара повече е спечелил Стефан Тафров-младши, синът на бившия външен министър и посланик в няколко държави.

Доста напред в родната класация стигнаха младите ни надежди Андриан Андреев и Александър Донски, които вече достигат до челните места сред родните състезатели.