Наш пицар спечели Pizza World Cup 2023

23-годишният варненец Светослав Митев триумфира с силна коркуренция

Новини
16:58 - 11 Октомври 2023
2942
Наш пицар спечели Pizza World Cup 2023

Световният пица-шампион в категория пица „Класика“ тази година е 23-годишният българин Светослав Митев. Той бе удостоен с високото отличие на Pizza World Cup 2023, Италия. 21-то издание на състезанието се проведе в Лацио, Рим на 3,4 и 5 октомври 2023 г. В шампионата участваха близо 180 пицари от над 11 държави, а Светослав бе единственият българин. Той спечели титлата в класическата категория с единодушно решение на 20-членното жури.

Най-добрата пица в света в тази категория е с български фермерски продукти – еленски бут от регион Елена, крем от козе сирене с трюфел от Велико Търново и органична тученица от Варненски регион.

Пицата е от първокласно тесто с жив квас, замесено от италианско премиум брашно и вода със сребърни йони. Рецептата е създадена специално за състезанието, а Светослав усилва ефекта на представянето си като я презентира на дървен поднос с кърпа с шевици и чаша червено „Мерло“, което има три последователни награди за най-хубаво вино у нас. Защото „пица и вино е най-добрата комбинация“, споделя победителят. Според него, правенето на пица е изкуство и за да е добър един млад човек в професията, от него се очаква постоянство, много труд и интерес към това, с което се занимава.

„Конкуренцията беше сериозна. Имаше пицари от цял свят с много опит, а аз отидох главно за емоция и опит. В началото ми беше притестено и така остана до края – не очаквах да спечеля. Радвам се на признанието, но не мисля, че купата ми дава повече способности, затова продължавам да работя и да се развивам както и досега“, споделя Светослав.

Освен световната шампионска титла в страната на пицата, младият българин, който работи едва от една година във варненска пицария печели още една първа награда за пица „Класика“ – в Букурещ, Румъния. Седмица преди шампионата в Рим, на 28 и 29 септември 2023 г. в северната ни съседка се проведе Втори интернационален пица-шампион, където Светослав печели шампионското място в категория „Класика“ със същата пица. Съдиите са единодушни, че пицата е шедьовър - продуктите са подбрани изключително добре и има перфектно балансиран вкус.