Наш професор в Харков: Путин се тресе от страх, затова заплашва

Михаил Станчев анализира: Руският президент е в ужас от евентуален военен трибунал

Политика
10:35 - 22 Септември 2022
4290
Наш професор в Харков: Путин се тресе от страх, затова заплашва

"Ситуацията е сложна. Руснаците продължават бомбардировките в Украйна. Тази нощ четири ракети са хвърлени над Харков. Руснаците минават към унищожаване на критичната инфраструктура, за да ни оставят без ток, без топло, без вода. Частичната мобилизация, обявена от Владимир Путин, е поредната заплаха. Обявените референдуми нямат значение за Украйна. Това е отчаян акт на един човек, който го е страх и заплашва, за да не се разбере, че го е страх". Това анализира пред БНР проф. Михаил Станчев, който преподава онлайн от България на студентите си в Украйна.

Той е историк, бесарабски българин, доктор на историческите науки, професор на Харковския университет "В. Н. Каразин", академик на Българската академия на науките. По думите му руският президент е изплашен от международната изолация и от настроенията в групировките от неговото обкръжение. 

"Страх го е за живота му", категоричен е академикът. "Относно ядрената заплаха - тя не трябва да се възприема като фейк или като само заплаха". 

Според него е странно, че Путин обявява мобилизация и в същото време връща 215 военнопленници, сред които са всичките командири от полка "Азов": 

"Нали се бори срещу нацизма в Украйна? Страх го е дори да направи съдебен процес, защото светът ще чуе истината. Това е проява на слабост. Русия започва да се разпада, като единият от първите признаци за това е падането на доверието към руската армия, след това е икономическата криза, световната изолация".