Наш вирусолог: Китайската зараза е повече красива , отколкото опасна

Според Златко Кълвачев заболяването само ще се ограничи

Здраве
13:25 - 25 Януари 2020
3322
Наш вирусолог: Китайската зараза е повече красива, отколкото опасна

Опасност винаги има, но опасността не бива да се раздухва. От сутринта слушам колко е опасен този вирус. Кажете колко е красив. Това е един от най-големите вируси, с най-големия геном, значи е умен. Трябва да го изучаваме, за да се предпазим. Това заяви вирусологът Златко Кълвачев в ефира на bTV.

По думите му опасният китайски вирус сам ще се ограничи. „Когато се заразят 10 души, 1-2 се заболяват. Другите сами се имунизират. Така заболяването ще се ограничи. Имаме контрол на вход и изход и като се добави знанието – лична хигиена, ограничени контакти и това ще стане от само себе си“, посочи експертът.

Що се отнася до появата му, според вирусологът няма място за теории на конспирациите, че е изпуснат от някоя лаборатория. „Няма съмнение и този вирус е прескочил междувидовата бариера. И това се случва ежедневно и не еднократно. Заболяват определен брой хора, някои от тях умират. Лошото е, че вирусът се приспособява да се предава от човек на човек. Ако се разрасне тогава стават опасни нещата. Този случай не е такъв“, коментира експертът и допълни:„Ще има единични или десетки случаи в различни страни. След броени часове може да е на другия част на света. Но това ще се ограничи“.

Д-р Кълвачев обясни и за симптомите. „Ние говорим за респираторните проблеми, но той може да се разпространява и като дихателна и като стомашно-чревна инфекция. Симптомите в първия 1-2 дни трудно са различими. До дни ще се появят възможности, които ще позволят да се диагностицира и точно този вирус“, уточнява той.

„По отношение на лечението. Ваксина не става от днес за утре. Беше направена за ТОРС и близко източния вирус. Не е проста работа правенето на ваксина. И тук ще бъде направена, но не утре. Вие виждате стотици са заразените, но 21 са смъртните случаи. Хиляди ще станат заразените. Има медикаменти не един и два, няма защо да се насажда тази паника“, посочи още той.