Наш вирусолог скочи срещу прехваления хлорохин

Дериватът на хинина бил на 4-о място в света по надеждност за лечение

Здраве
22:42 - 07 Май 2020
7102
Наш вирусолог скочи срещу прехваления хлорохин

Премиерът Бойко Борисов обяви днес, че започват доставки в цялата страна на лекарството хлорохин, което се ползва за лечение на коронавирус у нас. Наличното количество, заедно с даренията към здравното министерство, ще стигне за лечение на около 20 000 пациенти с COVID-19 - и заради първата партида наш препарат, и благодарение на даренията.

Вирусологът академик Ангел Гълъбов обаче скочи срещу него и заяви, че хлорохинът към момента се нарежда едва на 4 място по ефикасност сред изпитаните лекарства до момента за коронавирусната инфекция.

"Този продукт е някъде на опашката на ефективните продукти срещу коронавирус. Според данните в литературата най-добър препарат е ивермектин. На второ място е eпивир. За него много се говори, той е японски препарат, който е прилаган в Китай. На трето място е ремдесивир", посочи вирусологът пред "БГонЕър". Факт е обаче, че и САЩ, и Япония прилагат не авиган, визиран от нашия експерт, а именно ремдесивир и той бе утвърден в официалните протоколи в последните седмици. Тоцилизумаб пък българския вирусолог изобщо не е сред топ лекарствата. 

Акад. Ангел Гълъбов смята, че ще хлорохинът ще се прилага у нас по-скоро като референтна субстанция, което означава - при рандомизация на изследванията и прилагането на плацебо или други субстанции за борба с коронавируса. 

Вирусологът посочи още, че хлорохинът има много странични ефекти. "Той атакува бъбреците и храносмилателната система", подчерта той.

"Този вирус има тази особеност, че той атакува долните дихателните пътища. И се разпространява много лесно. Той предизвиква т.нар. критична цитокинова буря. Нито едно друго инфекциозно заболяване не причинява цитокинова буря. Води до тежки увреждания на редица органи. Той се адаптира много лесно към клетките и може да преминава от един вид клетки към друг вид клетки", обясни академикът.