Наш журналист препитва Путин

Руският лидер жалее за СССР и не приема обвиненията за климатичните промени

Русия
11:52 - 19 Декември 2019
2188
Наш журналист препитва Путин

В Центъра за международна търговия в Москва руският лидер Владимир Путин дава ежегодната голяма пресконференция. За нея са акредитирани 1895 журналисти, което е рекорд. През миналата година присъстваха 1702 журналисти.

За петнадесети път Путин дава голяма пресконференция. Първата е през 2001 г.

Традиционната голяма пресконференция в края на годината се очаква да продължи 3-4 часа, както е от 2004 г. През 2001 г. продължи само час и половина, а през 2008 г. беше най-дългата - 4 часа и 40 минути.

Преди началото на пресконференцията един от журналистите държеше постер, на който пише "България".

Путин коментира решението на Световната антидопингова агенция (WADA). Руският лидер смята, че решението е несправедливо и противоречи на здравия разум и международното право. И е на мнение, че е погрешно да се наказват всички спортисти за индивидуални грешки. 

Русия получи 4-годишна забрана за участие във всички големи спортни събития от Световната антидопингова агенция (WADA).

На въпрос как ще отговори на критиците, които обвиняват руското правителство, че все още се опира на индустриалния завет на Съветския съюз, Путин заяви, че има много неща, оставени от СССР, за които Русия трябва да се гордее. Той представи редица данни за развитието на индустрията и инфраструктура след разпадането на СССР.

Според руския лидер никой не знае причините за климатичните промени, но е важно да не се бездейства. Путин каза още, че Русия не е сред големите замърсители. Той посочи данни на ООН, според които САЩ, Китай и ЕС са най-големите, а страната е зад тях с 6%.

Колосални климатични промени са се случвали на планетата и в миналото и не са били в резултат на човешка дейност. Но това не е причина да не действаме сега като се има предвид покачването на глобалните температури, каза той. Путин отбеляза, че пожарите, наводненията и други бедствия са повлияни от климатичните промени и Русия трябва да действа за смекчаване на тези проблеми.