Наша фирма ще достави осветлението за втория в света адронен колайдер

Варненската „Поларис Лайтинг“ пребори най-големите конкуренти

Новини
15:23 - 05 Април 2023
2223
Наша фирма ще достави осветлението за втория в света адронен колайдер

Огромно признание и престиж си заслужи варненската фирма за осветителни тела „Поларис Лайтинг“ ООД. Създадената преди 30 години компания пребори гиганти в тази сфера от Топ 5 в света, за да бъде избрана за доставчик на осветление в международен ускорител в център за изследвания на йони за подобряване на съществуващите ускорители с оглед на бъдещи изследвания на произхода на вселената.

Българският бранд спечели първо място в частта за осветление и ще отговаря за изработка и доставка на осветителните тела, необходими за втория в света голям адронен колайдер в Дармщат, Германия.

Проектът FAIR представлява нова страница в космическите изследвания – с него ще може да се анализира формирането и развитието на Вселената. Целта е създаване на международен изследователски комплекс на базата на уникален многоцелеви ускорител, който ще използва антипротони и йони за изследвания в най-различни области на физиката и биологията. Смята се, че около 3000 изследователи от целия свят ще могат да провеждат в центъра експерименти за

изучаване на фундаменталните свойства и структурата на материята, и ще изследват еволюцията на Вселената от момента на зараждането ѝ.

През 2017 г. FAIR започва строителството на адронен ускорител в гр. Дармщат, Германия, който е предвидено да влезе в експлоатация през 2025 г. Мащабите, както и целта на проекта, са повече от впечатляващи: общата площ на инфраструктурата е 150 000 кв.м, 25 сгради, 17 метра в дълбочина подземни и 20 метра надземни нива, и един ускорителен тунел с обща дължина 1100 м.

„Единствено нашите осветителни тела издържаха тримесечния изпитателен срок. Това е най-големият и най-сериозният обект, който е печелила нашата компания. Наистина се радваме, че успяхме да преборим световни лидери в осветлението и да се класираме като доставчик на такъв проект“, доволен е изпълнителният директор на „Поларис Лайтинг“ ООД инж. д-р Самет Исак.