Наша гордост: Надпис „Сердика“ стои над пещерата на Христос

Артефактът е в чест на църковния събор през 342 г. в днешната ни столица

Любопитно
22:27 - 17 Декември 2020
4299
Наша гордост: Надпис „Сердика“ стои над пещерата на Христос

Хиляди поклонници ежегодно се отправят през декември към мястото, където според светото писание се е родил Божият Син – Иисус Христос. Това е една пещера в палестинския град Витлеем, върху която през 327 година започва градежа на църквата „Рождество Христово”.

Храмът днес е реновиран и възстановен. Той се издига точно върху яслите на Божия син. Мястото на това велико събитие е отбелязано с 14-лъчна сребърна звезда. Върху нея има надпис, който гласи „Тук се роди Иисус Христос от Девата Мария“ ("Hic de virgine Maria Iesus Christus Natus est").

Но в църквата „Рождество Христово” има и българска следа. Върху арката вляво от входа има красива стара мозайка с надпис Сердика. Артефактът е в чест на църковния събор в земите на днешната българска столица София, свикан през далечната 342 г.

Само две евангелия дават информация за родословието на Иисус Христос: това на Лука и на Матей. Евангелието на Матей започва с изброяването на целия род на Христос, чийто родоначалник е Авраам, оттам и Син Авраамов. Родовата линия започва с Адам и минава през цар Давид, за което Иисус е наречен и Син Давидов, а произходът му – царски. Родът претърпява Вавилонско преселение и завършва с Йосиф – приемния баща на Иисус Христос. Евангелист Лука изброява родословието на Христос по обратен ред, като започва от Йосиф и свършва с родоначалника Адам. В родовата линия на апостол Лука присъстват по-малко имена. Това се дължи на разделение в изброяването при споменаването на името на цар Давид. Родословието на Матей продължава със сина на Давид Соломон, а това на Лука избира да следва значително по-краткия род на втория царски син Натан (Лука. 3:23 – 38). Свети Григорий Богослов обяснява това различие със сложната личност на Иисус Христос, който бил едновременно и цар, и архиерей - от Соломон течала царската кръв, а от Натан – кръвта на свети и светоносни йереи.