Наше момиче обра точките на европейски конкурс за млади учени

Общество
16:50 - 17 Септември 2024
1100
Наше момиче обра точките на европейски конкурс за млади учени

България направи едно от най-успешните си представяния в историята на Европейския конкурс за млади учени, който се проведе в Катовице, Полша.

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов" спечели първа награда на конкурса. Тя получи и приза на Стокхолмският младежки научен семинар, което означава, че ще посети събитията в нобеловата седмица.

Ученичката от НПМГ спечели и наградата на Regeneron ISEF. Нейният проект представя експериментално и теоретично изследване на ъглите на вълните, които оставят движещи се плавателни съдове, съобщи МОН.

Делян Бойчев от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ получи наградата на Европейската космическа агенция и ще посети нейните лаборатории през идните месеци. Неговият проект се занимава с изключително актуалната тематика за разпознаване на синтетични методи, генерирани от алгоритми за машинно обучение.

Много добре се представи и третият ни участник Стефан Гайдаров от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, въпреки че остана без награда в изключително силната конкуренция на европейския конкурс.

Освен, че е една от най-успешно представящите се държави в последните години, България предоставя и една от специалните награди на конкурса. В Националния семинар по теория на кодирането „Акад. Стефан Додунеков“ журито определи да участва Артьом Ковтун от Украйна. Неговата разработка разглежда случайни процеси в графи.

Европейският конкурс за млади учени е един от най-елитните научни конкурси за ученици в света и е финансиран по Рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС „Хоризонт Европа“.

България участва от 1997 г. Учениците, конкуриращи се за европейските отличия, първо преминават през Националния конкурс „Млади таланти“, организиран от Министерството на образованието и науката. София беше домакин през 2019 г. След Катовице догодина домакинството поема Рига.