Нашенци разказват за ваксинацията им със Спутник V

Български стоматолози препоръчват руската марка пред иРНК инжекциите от САЩ

У нас
11:53 - 22 Януари 2021
3242
Нашенци разказват за ваксинацията им със Спутник V

Двама нашенски стоматолози -  Йорданка Чанева и Диан Иванов, живеещи вече няколко десетилетия в Русия, разказаха в ефира що е то ваксина от Москва и какви са предимствата й пред щатските иРНК инжекции. 

"След ваксинацията психологически сме страшно спокойни, не може да се сравни с месеците преди това. Не сме очаквали да сме толкова спокойни. Хората трябва да знаят, че най-хубавото след ваксинирането е психологическото спокойствие", казаха двамата в предаване на "България он еър". 

И обясниха, че до момента няма проблем с руската ваксина Спутник V и с концентрацията на антителата, иначе вече е щяло да бъде съобщено по медиите.

"В Русия вече има 2 млн. ваксинирани, а и активно започват да ваксинират с новата ваксина EpiVaCorona, която е приоритет за хора с алергии. Това е пептидна ваксина с изкуствено наредени белтъци и организмът реагира с изработване на антитела", отбеляза Диан Иванов.

"Когато отидем да се ваксинираме в поликлиниката, лекарят обяснява за нежелани реакции. Това обикновено е лека температура 3 дни", посочи Чанева. 

По думите на стоматолозите при ваксинация се подписва съгласие за евентуалните нежелани реакции, но уверяват, че руската ваксина не дава такива.

"Американските ваксини са по-съвременни, в руската се използва малко по-традиционна система. Руската ваксина не даде странични ефекти, те са съвсем малки, единствено може да реагираме алергично към белтъка, и другото - да преболедуваме настинка", поясни Чанева.

"За няколко дни от милион и половина станаха 2 млн., в момента е много голямо желанието на хората да се ваксинират. Ограниченията в Русия намаляват и вярваме, че с ваксинирането всичко ще се оправи", сподели Иванов.

Стоматолозите са на мнение, че новият щам на коронавируса може да е по-заразен, но има шансове да бъде преболедуван по-леко. А в Русия паспорти на ваксинираните няма да се правят, за да няма дискриминация към онези, които не искат да се имунизират.

"Ние призоваваме хората да се ваксинират с утвърдените ваксини", казаха още сънародниците ни.